Recensies

Leestips Mascha Enthoven

Tekst Mascha Enthoven
Gepubliceerd op 23-06-2020 Gewijzigd op 23-06-2020
Mascha Enthoven geeft leestips. Didactief interviewde haar over pedagogiek in het leraarschap.

Paul Auster (2017). 4321. London: Faber & Faber. De Nederlandse vertaling (Ronald Vlek) verscheen bij de Bezige Bij, 2017.

De boeken die mij het meest inspireren zijn boeken over het leven zelf. Daarom zijn romans voor mij de grootste bron van inspiratie. In vrijwel elke roman gaat het over relaties tussen mensen en zoekt de hoofdpersoon zijn weg door het leven. De betekenis van dat leven staat centraal en de mate waarin of manier waarop een hoofdpersoon is ‘opgewassen’ tegen dat leven. Verrassend vaak speelt de relatie met ouders en de herinneringen aan de jeugd daarin een grote rol. En de keuzes die mensen maken met de verstrekkende gevolgen. Zo’n roman is 4321 van Paul Auster.

 

Mihaly Csikszentmihalyi (1998). Creativiteit. Over Flow, schepping en ontdekking. Amsterdam: Boom.

Andere boeken die ik belangrijk vind, gaan over creativiteit en kunst en daarmee eigenlijk ook over het leven. In het boek Creativiteit van Mihaly Csikszentmihalyi wordt duidelijk welke grillige ontwikkelingspaden van kinderen vooraf gaan aan geniale ontwikkelingen in de wetenschap, de kunst en het bedrijfsleven. Het geeft een pleidooi voor waarden als ethiek, geduld, concentratie, uitdaging en discipline om tot creativiteit te komen. Daarmee is het ook een belangrijke inspiratie voor onderwijs.

 

Eva Naaijkens & Martin Bootsma (2018). En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? Pica.


Een boek dat een heel praktische handleiding biedt om je binnen een school te kunnen richten op het vormen en begeleiden van kinderen naar volwassenheid. Want door te zorgen voor professionele ontwikkeling en ruimte kunnen leraren en schoolleiders zich te richten op dat wat ertoe doet.


Verder raad ik mijn studenten ook deze boeken aan:

Paul Kirschner (2018), Op de schouders van reuzen. TBU. Dat is gratis te downloaden op Didactief.

Yuval Noah Harari ( 2019), 21 lessen voor de 21e eeuw. Thomas Rap.

Lees hier het interview met Mascha Enthoven (Didactief, juni 2020).

 

Click here to revoke the Cookie consent