Recensies

Leestips Marlies Honingh

Tekst Marlies Honingh
Gepubliceerd op 11-04-2023 Gewijzigd op 11-04-2023
Marlies Honingh is universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet onderzoek naar sturingsvraagstukken in het onderwijs. Aan Didactief gaf ze leestips.

De tirannie van verdienste

Voor iedereen die meer wil weten over de dominantie van het meritocratische denken in het onderwijs. Sandel schrijft over de noodzaak om voorbij technocratisch oplossingen te komen, anders te denken over gelijkheid en uit te gaan van menselijke waardigheid.

Michael Sandel, De tirannie van verdienste. Ten Have, 2020. € 24,99. In de oorspronkelijke versie: The tyranny of merit. What’s become of the common good? Penguin Books Ltd, 2021. € 12,99.

 

Small things like these

Een prachtig dun boekje om zo in één avond uit te lezen en niet meer te vergeten. Shortlisted voor de Booker Prize 2022. Over hoe groot en wezenlijk kleine beslissingen kunnen zijn. Een moedig en hoopvol boek met heerlijk lezende zinnen.

Claire Keegan, Small things like these. Faber & Faber, 2021. € 12,69. Vertaald als: Dit soort kleinigheden. Nieuw Amsterdam, 2021. € 17,99.

 

Een dwaze maagd

Prachtig liefdevol verhaal met lichte spot waarin een Joods meisje centraal staat. Zij groeit op in de jaren twintig van de twintigste eeuw in onder andere Antwerpen en Berlijn. In het boek is ruimte voor gulheid, openheid maar ook voor het duister.

Ida Simons, De dwaze maagd. Cossee, 2014. Alleen tweedehands of in de bibliotheek.

 

Lees ook het interview met Marlies Honingh.

Verder lezen

1 Samen koers bepalen

Click here to revoke the Cookie consent