Recensies

Leestips Jon Kay

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 24-06-2021 Gewijzigd op 23-06-2021
Jon Kay geeft leestips. Didactief interviewde hem in juni, 2021 over de EEF Toolkit. 

De geniale vriendin

De zogenoemde Napolitaanse romans (deel 2 De nieuwe achternaam, en deel 3 Wie vlucht en wie blijft en deel 4 Het verhaal van het verloren kind) is een briljante serie boeken die me door de coronalockdown hebben geholpen. Ze laten heel goed zien wat de impact van onderwijs op het leven van mensen kan zijn en hoe diepgaand het effect van een goede leraar is.

Elena Ferrante: De geniale vriendin. Uitg. Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2019. 

 

Wat werkt

Dit boek is een toegankelijke samenvatting van het gebruik van bewijs in het onderwijs. Het geeft een objectieve en transparante samenvatting van bewijsmateriaal, terwijl het je er consequent aan herinnert dat hoe dingen worden gedaan net zo belangrijk is als wat er wordt gedaan.

Steve Higgins en Lee Elliot Major: What works. Research and evidence for successful teaching. Bloomsbury Education, London, 2019. 

 

Menselijke natuur

Hume’s boek, in 1739 gepubliceerd, toont aan dat de uitdagingen van wetenschappelijk onderzoek en bewijsvoering niet nieuw zijn. De sterfelijkheid van de ziel, oorzaak en gevolg, Hume filosofeert in detail en onverschrokken over grote kwesties en verbaast me bijna drie eeuwen later nog steeds.

David Hume: A Treatise on Human Nature, Being an Attempt to Introduce the Experimental Method of Reasoning Into Mor. Uitg. Penguin Books Ltd, London, 1985.

 

 


Lees ook het interview dat we met Jon Kay hielden, in Didactief, juni 2021. 

Click here to revoke the Cookie consent