Nieuws

Kleuters met overgewicht blijven meestal te zwaar

Tekst webdesign
Gepubliceerd op 28-08-2013 Gewijzigd op 24-03-2017
Het merendeel van de kleuters met extreem overgewicht is jaren later nog steeds te dik. Vooral kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen hebben een verhoogd risico op blijvend overgewicht. Hun kans op chronische obesitas is tot vier keer hoger dan bij leeftijdgenoten uit hoger opgeleide en meer welvarende gezinnen.

Dat ontdekte psychologe Pauline Jansen, die met financiële steun van NWO onderzoek deed aan het Murdoch Children's Research Institute in Melbourne (Australië).

Het onderzoek van Jansen was onderdeel van een langlopend onderzoek onder zo'n 5000 Australische kinderen. De kinderen werden onderzocht toen ze vier, zes, acht en tien jaar oud waren. Van de kinderen die op hun vierde overgewicht hadden, was 84% op hun tiende nog steeds te zwaar. De basis voor overgewicht wordt dus al op jonge leeftijd gelegd, en kinderen komen er later maar moeilijk vanaf. Volgens de onderzoeker is het daarom belangrijk overgewicht bij kinderen al in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken.

Lees hier de publicatie van Pauline Jansen in het tijdschrift PLOS ONE.

9 augustus 2013

Click here to revoke the Cookie consent