Meer lesuren dus, maar er zijn er wel steeds minder leerkrachten: in het afgelopen jaar verdwenen er zo’n 1200 banen in basis- en voortgezet onderwijs, blijkt uit cijfers van de AOb. Dat kan maar één ding betekenen: de klassen worden groter. Gemiddeld zo’n 4 procent, volgens het ministerie van Onderwijs.
En dan was er nog de omstreden ‘Michelinster’. Scholen konden zich tot het begin van de zomervakantie aanmelden voor het predicaat ‘excellent’. Daar bleek geen overweldigend enthousiasme voor te zijn: maar zo’n 160 van de 8000 Nederlandse scholen meldden zich bij de minister. Uit een enquête van de Besturenraad bleek dat tachtig procent van de schoolbestuurders tegen het predicaat is, omdat het te veel de nadruk legt op cijfers.
Was het dan alleen maar kommer en kwel deze zomer? Nee hoor, gelukkig was er ook nog goed nieuws: de eindexamenkandidaten hebben het een stuk beter gedaan dan verwacht. Ondanks de aangescherpte exameneisen daalde het aantal geslaagden maar met een kleine 2 procent, veel minder dan de vooraf geschetste doemscenario’s. Op de havo slaagden zelfs meer leerlingen dan vorig jaar. /JvdB
Dit artikel verscheen in de rubriek 'D to know' in Didactief, september 2017.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven