Nieuws

Hogere schooladviezen in grote steden

Tekst Barneveld
Gepubliceerd op 19-04-2013 Gewijzigd op 24-03-2017
Veel scholen geven hun leerlingen een hoger schooladvies dan je op basis van hun Cito-score zou verwachten. Dat blijkt uit cijfers van de Onderwijsinspectie. Vooral in de vier grote steden krijgen leerlingen relatief hoge schooladviezen te horen, terwijl in sommige regio's, zoals Friesland, juist lagere adviezen worden uitgedeeld.

De Inspectie keek naar de schooladviezen van 150.000 leerlingen en vergeleek die met hun Cito-scores. Op enkele tientallen scholen bleek maar liefst driekwart van de leerlingen een advies te hebben gekregen dat hoger uitviel dan hun score op de Eindtoets deed vermoeden. De Inspectie gaat daarom een onderzoek instellen naar de kwaliteit van schooladviezen.

Hoe komen schooladviezen eigenlijk tot stand? Daar deed masterstudent Onderwijskunde Bas Blom onderzoek naar. De ene school heeft hogere verwachtingen van leerlingen dan de andere, ontdekte hij, wat grote invloed kan hebben op de schooladviezen. Lees hier het artikel (verschenen in het aprilnummer van Didactief).

19 april 2013

Click here to revoke the Cookie consent