Interview

In de biotoop van Frank de Vries

Tekst Stef Verhoeven
Gepubliceerd op 14-01-2015 Gewijzigd op 23-10-2016
Hoe beweegt de homo sapiens educationis zich door de wereld? Deze maand: hoe ict-meester Frank de leukste nerd van het basisonderwijs werd.

Laten we er niet omheen draaien in deze eerste aflevering in het nieuwe jaar van In de biotoop: we hebben dé witte raaf van het Nederlandse basisonderwijs ontdekt. Hij heet Frank de Vries, is niet alleen man, jong (27) en dol op kinderen, hij is ook een digitale duizendpoot die zich thuis voelt in de wondere wereld van Flash, Dreamweaver, Final Cut Pro, lipdubs en fotosoaps. En een klein zelfstandig schooltje in Bloemendaal heeft hem gewoon in de schoot geworpen gekregen. Sorry dus, hij is al bezet.

In de Bloemendaalsche Schoolvereeniging (BSV), de biotoop van deze ict-vakleerkracht, wanen we ons eerder op een historisch landweggetje dan op de digitale snelweg. Het schoolgebouw staat al ruim honderd jaar fier tussen de rietgekapte villa's en historische eiken en essen. De buurman van de school heet Jac. P. Thijsse, die hier voor zijn zestigste verjaardag een stukje grond cadeau kreeg om er zijn eigen universum van duingrasland, struweel, libellen en waterdiertjes op te bouwen. Thijsse's hof.
In deze idylle van Verkade treffen we dus de witte raaf, die vandaag in een hoekje van de aula speelt dat hij de CEO is van multimediabedrijf BSV-media. Zijn leerlingen bestieren acht van zijn dochterondernemingen die elkaar beconcurreren op de beste nieuwsverhalen. Meester Frank leert ze slim en verantwoord zoeken met Google, een goede selectie maken, schrijven, en ten slotte hun eigen webpagina's vormgeven met foto's en filmpjes.
'Ik kan hier de lat hoog leggen,' zegt Frank. 'In mijn plusklassen kan ik lessen geven op middelbare-schoolniveau. Deze leerlingen zijn snel en leergierig.' De ouders willen ook niet anders. Ze vormen het bestuur van de school dat niet bezuinigt, maar – geheel tegen de tijdgeest in –investeert in vakleerkrachten. Niet alleen voor ict en mediawijsheid, ook voor gymnastiek, muziek en creatieve vakken. Dat kost inderdaad geld, maar dat is er wel in Bloemendaal. De ouderbijdrage is hier € 690,- per jaar.

Passie
Frank heeft een kleine omweg gemaakt om te ontdekken dat lesgeven het mooiste is wat er bestaat. Al op de lagere school was hij totaal in beslag genomen door de computer. Op zijn elfde bouwde hij websites waarop hij aan anderen uitlegde hoe je websites moest bouwen. Even later had hij zijn eerste betaalde opdracht te pakken. Hij wilde webbouwer en vormgever worden.
Op het Mediacollege, een mbo-opleiding, hoopte hij nieuwe dingen te leren maar de projecten waar twee maanden voor stonden, had hij vaak al in twee weken af. Toen hij voor een opdracht (een cd-rom voor een lagere school ontwikkelen) twee dagen in groep 4 mocht observeren, was hij verkocht. 'Zie je wel,' zei zijn vader die zelf leraar is, 'ik heb het altijd al gezegd. Er schuilt een leraar in jou.'
In zijn tweede jaar op de pabo belandde Frank al bij de BSV als klassenassistent. En na zijn afstuderen stond er een eigen klas voor hem klaar. Maar niet nadat hij op zijn stageschool in Heemstede een heuse James Bondfilm met zijn leerlingen had gemaakt. Frank: 'De eindmusical van groep 8 ging over het proces dat voorafgaat aan een film van 007. Je kent dat wel: scripts beoordelen, de cast samenstellen, audities doen. De musical zou stoppen vlak voor de première van de film. Ik dacht: die film kunnen we dan ook wel zelf maken.' Drie dagen lang sloot hij zich met de leerlingen op in een studio waar hij alle scènes filmde voor een groen doek. Later knutselde hij er andere beelden achter en zo kon James Bond uiteindelijk echt vliegen met zijn jetpack en soepeltjes landen op het schoolplein. De musical van drie kwartier eindigde zo in een Bondfilm van twintig minuten.
Het was veel, heel veel werk, maar alles kwam samen waar zijn bloed sneller van gaat stromen: werken met kinderen, filmpjes maken en achter de computer monteren en bewerken.

Schoolfilm
Sinds een jaar is Frank ook 'in zaken' met zijn bedrijf FDV Productions. In opdracht van scholen, particulieren en bedrijven maakt hij onder andere films, videoclips en lipdubs. Lipdubs? Dat zijn aanstekelijke videoclips met mensen die met een liedje meezingen of playbacken. Zijn eerste lipdub maakte Frank als stageopdracht voor BSV met een handcamera. Acht weken lang werd er geoefend op dansjes, geknutseld aan attributen en nagedacht over de logistiek. In één lang shot van bijna vier minuten ziet de kijker zingende en dansende leerlingen en leraren die aan het eind van het filmpje zich zwaaiend verzameld hebben op het schoolplein dat vanaf het dak wordt gefilmd. 'Maar het kan ook in een middag hoor,' zegt meester Frank die het inmiddels wat professioneler aanpakt. 'Hoe je het ook doet, het resultaat is altijd leuk.'

De zaken van FDV Productions lopen goed, dank u. De agenda zit sinds de lancering van zijn bedrijf lekker vol. Een paar goede workshops leveren hem evenveel op als een hele maand werken in het onderwijs. 'Dat is superfijn natuurlijk, maar ik zal er het lesgeven nooit om opgeven,' zegt hij. En over tien jaar? 'Dan heb ik een kantoor en een eigen studio waar ik met de modernste apparatuur puntgave films kan maken.'
Met, als het kan, een beetje personeel dat ervoor zorgt dat de zaken doorlopen als de witte raaf voor de klas staat.

De lipdub van Frank is te zien op www.didactiefonline.nl.

tekst Stef Verhoeven

Didactief januari/februari 2015

 

Click here to revoke the Cookie consent