Recensies

Film van de Maand

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 01-02-2022 Gewijzigd op 05-04-2022
Elke maand stoomt Netwerk Filmeducatie in samenwerking met Schooltv, Nederlands Film Festival en NPO Start een film klaar voor gebruik in de les door bijbehorend lesmateriaal te publiceren.

Koningsdag, april 2022

Wie kent het niet, op Koningsdag gezellig met de familie de overbodige spulletjes van de hand doen? In deze film voor groep 5 en 6 verkoopt de elfjarige Younes op koningsdag de auto-onderdelen van zijn vader. Maar het staat hem steeds meer tegen. Dan ontmoet hij Kelvin, die liedjes zingt met al evenveel tegenzin. En als Kelvin plotseling een knoop doorhakt, verandert ook de Koningsdag van Younes ingrijpend. In de bijbehorende filmles is er aandacht voor de ontwikkeling van de personages, de opzet van het verhaal, de wijze waarop de film is geschoten en de keuzes van de regisseur.

 

 

Dikkertje Dap, februari 2022

De eerste schooldag is de grootste verandering in het leven van een kind. Dikkertje Dap wil daarom graag zijn vriend Raf de Giraf meenemen op zijn eerste schooldag. In deze filmles voor groep 1 en 2 leren kinderen hun gevoelens te verwoorden en verhalen te hervertellen. De les is gebaseerd op het bekende liedje van Annie M.G. Schmidt, dat je samen in de klas kunt zingen. Daarna kijkt de klas een filmfragment van 7 minuten, net een mooie lengte om de groep bij de les te houden. Ook gaan de leerlingen aan de slag met het verbeelden van een eigen idee en denken ze na over hoe de film verder zal gaan.

Docenten opgelet: door de notities onderaan de les aan te klikken, zie je allemaal leuke vragen en opdrachten bij de slides. Dat maakt het lesgeven een stuk eenvoudiger. Mocht je naderhand de hele film van krap een uur willen kijken met de klas, dan kan dit via Zapp of Schooltv.

Click here to revoke the Cookie consent