Recensies

Een engel in je borstzak

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 09-04-2018 Gewijzigd op 28-01-2021
Veel jeugdboeken van de Britse schrijver David Almond hebben iets duisters in zich. Ze verhalen over de twee kanten die ieder mens in zich draagt: goed en kwaad, engel en duivel, hoop en vertwijfeling. Het zijn spannende, indringende en prachtige boeken over het leven zelf – Almonds werk is niet voor niets in 2010 onderscheiden met de Hans Christian Andersen Prijs, ook wel de ‘kleine’ Nobelprijs voor Literatuur genoemd.

In zijn nieuwste kinderboek pakt Almond het heel anders aan. Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown gaat ook over het leven, maar is humoristisch en sprankelend. Het is een moderne parabel met een alwetende verteller, over een piepklein engeltje dat op een dag zomaar tevoorschijn komt uit de borstzak van buschauffeur Bert Brown. Deze denkt eerst nog aan een hartaanval, maar nee, ‘het is potverdorie een engel’. Hij besluit het wezentje mee te nemen naar zijn vrouw Betty, die zal er vast wel raad mee weten. En dat doet Betty. Ze vertroetelt hem, voert hem vla en naait nieuwe kleertjes als de engelenjurk wat morsig wordt. En ze neemt Angelino, zoals Bert en Betty de engel dopen, mee naar de school waar ze als kokkin werkt.

De kinderen zijn allemaal verrukt van Angelino, het waarnemend hoofd wringt in haar handen. Almond schildert een hilarisch beeld van het reilen en zeilen op school, in de beste kinderboekentraditie – denk: Lindgrens Pippi, Schmidts Pluk en Kästners Emiel – waarin kinderen helden zijn en volwassenen, op enkele uitzonderingen na, dwazen. De humoristische tekeningen van Alex T. Smith versterken dit; hij tekent bijvoorbeeld twee potsierlijke politiebrigadiers die ternauwernood op Betty’s bank passen en een verzuurde schoolinspecteur. Met de schoolinspectie – die in Engeland een waar schrikbewind voert – steekt Almond ook heerlijk de draak. Angelino heeft een weldadige invloed op zijn omgeving. Mopperkampioen Bert gaat weer lachen en herinnert zich weer waarom hij zo dol is op bussen. De boeven die Angelino ontvoeren om hem te verpatsen, komen tot inkeer. Toch verandert niet iedereen. Boef Beuker Massief blijft zijn kwaaie zelf en de schoolinspecteur blijft zelfingenomen, maar, zo oppert Almond, daar hebben ze vooral zichzelf mee.

In zijn eerste jeugdboek, De schaduw van Skellig, schreef Almond ook al over een engel. Deze verscheen in de gedaante van een oude, uitgemergelde zwerver. Waar deze Skellig steeds meer engel wordt, verandert Angelino steeds meer in een gewoon jongetje. Wat ze gemeen hebben, is dat beiden hoop brengen voor wie ervoor openstaat. Lees deze lichte Almond voor in de klas, om samen te lachen en weer even te voelen waar het om gaat in het leven. / BR

David Almond, Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown. Met illustraties van Alex T. Smith en vertaald door Annelies Jorna. Vanaf 9 jaar. 264 blz. Querido, 2018, € 16,99.

Click here to revoke the Cookie consent