Nieuws

De mantel van Jacob

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 28-02-2015 Gewijzigd op 24-01-2018
Rembrandt verbeeldde mensen, ook als het om bijbelse taferelen ging. Hij toont niet het heilige plaatje, maar juist de emoties. De hoofdconservator van het Rembrandthuis noemt hem een echte verhalenverteller.

Het museum vroeg de kinderboekenschrijvers Bibi Dumon Tak, Joke van Leeuwen, Sjoerd en Margje Kuyper, Harmen van Straaten en Jan Paul Schutten om bij een selectie bijbelse prenten uit de museumcollectie een verhaal te maken. Zo ontstaat een interessante cirkel: van originele vertelling via kunstzinnige verbeelding naar een nieuw verhaal.

Alle auteurs hebben gefantaseerd wat ooggetuigen op de etsen van Rembrandt gedacht en gezegd konden hebben. Zo vertelt Schutten de geschiedenis van Adam en Eva en de appel vanuit het perspectief van een olifant. Hij blijft, evenals Tak, vrij dicht bij het oorspronkelijke verhaal, zij het alleen in kinderlijker taal. Anderen maken spannender keuzes. Joke van Leeuwen schreef bijvoorbeeld een monologue interieur van de lamme die weer gaat lopen. Heel fraai is het verhaal dat Sjoerd Kuyper en zijn vrouw Margje vertellen over Jakob die de tijding ontvangt dat zijn geliefde zoon Jozef is gestorven. Ze vertellen dit vanuit de bebloede mantel die Jakob wordt gebracht, als bewijs van Jozefs dood. De mantel weet uiteraard beter. De zin ‘Kon ik praten, ik zou schreeuwen’ is van een bijbelse schoonheid.

Dit boek is meer dan de zoveelste bijbelhertaling voor kinderen. Het laat zien wat je met verhalen kunt doen. Het nodigt kinderen niet alleen uit om nog eens goed te kijken naar de etsen van Rembrandt – paginagroot afgebeeld in het boek – maar ook om na te denken welk verhaal zíj zouden maken. De verhalen zijn gericht op basisschoolkinderen, op de inleiding na, die eerder voor volwassenen geschreven is – een gemiste kans. Maar het boek, in elk geval het concept ervan, kan ook inspirerend zijn voor jongeren en docenten in het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld voor lessen creatief schrijven bij Nederlands of ckv. Beter leren kijken door te schrijven en beter leren schrijven door te kijken. Met dank aan Rembrandt natuurlijk.


Diverse auteurs, Rembrandts voorleesbijbel. Vanaf 9 jaar. Houten: Terra, 2014. € 19,99. Tijdens de Nationale Voorleesdagen (21 t/m 31 januari) lezen de auteurs in het Rembrandthuis een verhaal uit het boek voor. Zie www.rembrandthuis.nl.

Deze recensie is verschenen in DIdactief, jan/feb 2015.

Click here to revoke the Cookie consent