Recensies

D to go september 2023

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 07-09-2023 Gewijzigd op 01-09-2023
Beeld Shutterstock
Deze maand in D to go: het Nederlands Film Festival, een multiculturele feestkalender, vloggen over boeken en meer.

Feest!

Sinterklaas, Pasen, kerst. Leuk natuurlijk, maar voor wie wat verder kijkt is er nog veel meer te vieren. Met de multiculturele feestkalender kun je aandacht besteden aan de feesten van ál je leerlingen, ook die bij de groep wellicht minder bekend zijn. Zoek de aansluiting, verbreed het wereldbeeld van je leerlingen en vier een feestje in de klas.

Po, voor € 19,95 te koop via multiculturelefeestkalender.nl.

 

 

Rekenduo

Memory, je krijgt er geen genoeg van. Dat zullen de bedenkers van de app Rekenduo gedacht hebben. Maar in plaats van plaatjes krijg je bij Rekenduo sommen en antwoorden. Je kan het spel alleen spelen, maar samen is natuurlijk leuker. Daarvoor matcht de app je met spelers van gelijk niveau. De vragen variëren van open tot gesloten, en van optellen en aftrekken tot breuken, procenten en vermenigvuldigen. Ideaal voor rekenen in het po en voor leerlingen in het vo die moeite hebben met rekenen.

Po t/m mbo, via rekenduo.nl vanaf € 3,99 per leerling per jaar.

 

 

Switch City

Fossiele subsidies, windmolenparken, waterstof, batterijparken, zonnepanelen en elektrisch rijden: het is allemaal onderdeel van de energietransitie. Daarbij hoop je dat de jeugd de toekomst heeft. Darel Education geeft jouw leerlingen met EU-subsidie een overzicht van ons energiesysteem en de klimaatproblematiek. Via een escaperoom, rollenspel of het bordspel Switch City ontwikkelen je leerlingen oplossingen. Leuk voor leraren aardrijkskunde, economie, filosofie en mens en maatschappij.

Vo t/m mbo, max. € 200,- per team. In het Nederlands en Engels beschikbaar.

 

 

DPECS

Wetenschappers Kimberley Breevaart en Martine Baars van de Erasmus Universiteit Rotterdam willen met deze podcast inzichten uit onderzoek naar de praktijk brengen. Laat dat nou net het doel zijn van Didactief! Daarom deze eervolle vermelding in ons blad. Met onder meer Bjorn de Koning over bewegend leren, Rianne Kok over liegen tegen kinderen (is dat wel zo erg?) en Bruno Bocanegra over intelligentietesten.

Po t/m mbo. Luister gratis.

 

 

Booqio

Begrijpend lezen is maar saai of moeilijk. Lekker bezig zijn met leeftijdsgenoten kan leerlingen aan het lezen krijgen. Bij Booqio kunnen ze vlogs maken over de boeken die ze lezen. Door deze te delen met klasgenoten, kunnen die ook geïnteresseerd raken in een boek. De vlogs helpen hen ook het boek te vinden dat bij ze past, en brengen daarmee het leesplezier terug. Daarnaast leren ze door het maken van vlogs ook presenteren.

Po t/m mbo. Probeer gratis via booqio.com.

 

 

Kijk je ogen uit

Van 22 tot en met 29 september in Utrecht: het Nederlands Film Festival. Geniet van de nieuwste Nederlandse speelfilms, documentaires en korte films. Leuk voor ckv, of om inspiratie op te doen om in de klas met film aan de slag te gaan. Er is voor ieders smaak wel een film te vinden, zoals de satirische film Sweet Dreams (12+) over de spanningen binnen een Nederlandse familie in Nederlands-Indië. Of Zomervacht (9+), over de dertienjarige Brian die opeens moet zorgen voor zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Hoe komt hij te weten wat Lucien nodig heeft?

Po t/m wo. Vanaf € 8,50 per film via filmfestival.nl.

 

 

Dit artikel verscheen in Didactief, september 2023. 

Verder lezen

1 D to go juni 2023
2 D to go mei 2023

Click here to revoke the Cookie consent