Recensies

D to go april 2020

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 07-04-2020 Gewijzigd op 02-04-2020
Aan huis gekluisterd door de coronacrisis? Didactief geeft jou en je leerlingen speciale tips.

Tien minuten tv

Schooltv heeft voor het voortgezet onderwijs speciale versies van bekende NPO-programma’s gemaakt. Afleveringen van Nieuwsuur, Vroege Vogels, de Kennis van Nu, Andere Tijden en Keuringsdienst van waarde zijn ingekort tot zo’n tien minuten, en de presentatoren hebben de voice-overs ingesproken op het niveau van leerlingen. Ook zijn de meeste series voorzien van gratis lesmateriaal.

 

Vo. Ruim vijftig tv-programma’s, zie: schooltv.nl/voor-het-vo.



Examentraining

Geen les? YouTube biedt uitkomst voor leerlingen die eindexamen doen. Volg bijvoorbeeld wiskundeleraar Menno Lagerwey, die al honderden video’s op zijn kanaal Math with Menno heeft staan. Onder Scheikundelessen vind je oud-leraar Sieger Kooij, voor geschiedenis moet je zijn bij JORTgeschiedenis van leraar Joost van Oort, voor natuurkunde bij Meneer Wietsma Natuurkunde en voor aardrijkskunde bij Ytje Holtrop. Voor gymnasiasten hebben docenten Judith Richter en Guiot Duermeijer het kanaal Tu Quoque opgericht, waarop Oudgriekse en Latijnse grammatica wordt gezongen of gerapt op bekende popmuziek.

Vmbo/havo/vwo. Gratis, ga naar youtube.com.



Extra luisterboeken

De LuisterBieb heeft een collectie van ruim 3.600 titels, voor alle leeftijden en niveaus: van Annie M.G. Schmidt tot Paul van Loon, Francine Oomen en Jan Terlouw, en nog veel meer. Met een lidmaatschap bij de lokale of de online bibliotheek krijg je toegang tot alle luisterboeken, zonder lidmaatschap is de keuze beperkt. Voor de komende weken heeft de LuisterBieb tientallen extra luisterboeken gratis beschikbaar gemaakt, zoals De gevleugelde kat van Isabel Hoving en de vertalingen van de Ilias en de Odyssee door Imme Dros.

Po en vo. Volledig aanbod en downloaden: onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html.




Prijswinnende Talentprojecten

De Comenius Siegel Award 2019, een prijs voor de meest innovatieve educatieve producten uit Europa, is uitgereikt aan twee winnaars: Bureau Talent en WebEdu. Onder de noemer Talentprojecten ontwikkelen zij samen lesmaterialen voor bovengemiddeld intelligente leerlingen. De pakketten gaan over onder meer Chinese cultuur, strafrecht, paradoxen, muziek en optische illusies.

10 tot 18 jaar, vanaf € 28,00 per leerling. Bekijk het aanbod op bureautalent.nl/nl/talentprojecten2.




Nieuws graag!

Ook kinderen hebben momenteel behoefte aan nieuws, maar de berichten in de media zijn qua taal- en beeldgebruik niet afgestemd op de jonge lezer. Voor hen is er NUjunior. Van de makers van NU.nl, maar met een eigen team van redacteuren. Zij zorgen ervoor dat op de website het zwaardere nieuws met lichtere berichten wordt afgewisseld.

Po (7 tot 12 jaar). Gratis nieuwssite, zie: nujunior.nl.




Didactief jubileumcongres 

Vanwege het coronavirus zijn alle congressen voor de komende maand afgelast, en hoe het daarna zal gaan, is nog onduidelijk. Wij kijken hoopvol naar de toekomst, met een save the date voor 2021: op 24 maart volgend jaar viert Didactief haar vijftigjarig bestaan, met inspirerende lezingen en workshops van onze best gelezen onderwijsonderzoekers.

Didactief jubileumcongres: woensdag 24 maart 2021. Congrescentrum Domstad, Utrecht.

Dit artikel verscheen in Didactief, april 2020.

Click here to revoke the Cookie consent