Onderzoek

Ambities

Tekst Jessie van den Broek
Gepubliceerd op 24-06-2013 Gewijzigd op 23-10-2016
Hoe komt het dat sommige ouders de neiging hebben hun eigen onvervulde ambities over te dragen op hun kinderen, en andere niet? Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman van de Universiteit Utrecht deed daar onderzoek naar.

Brummelman legde 73 ouders een aantal vragenlijsten voor over hun carrière, de band met hun kinderen en de mate waarin ze de eigen wensen via hun kinderen proberen te vervullen. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat ouders soms onvervulde ambities op hun kinderen projecteren, bijvoorbeeld als ze zelf arts of musicus hadden willen worden maar dat niet gelukt is. De manier waarop ouders hun kinderen zien, bleek daarbij van grote invloed. Vooral ouders die in de vragenlijsten hadden aangegeven hun kinderen als onderdeel van zichzelf te zien, waren geneigd hun onvervulde ambities op hen over te dragen. Een verklaring daarvoor is dat vooral deze ouders de prestaties van hun kinderen gedeeltelijk als hun eigen prestaties beschouwen.

De resultaten van dit onderzoek zeggen echter niets over wat de effecten zijn van het overdragen van zulke ambities op kinderen, benadrukt Brummelman; daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. Lees hier het artikel dat de onderzoeker schreef in het tijdschrift PLOS ONE.

24 juni 2013

Click here to revoke the Cookie consent