Nieuws

Amarantis: nog net binnen de wet

Tekst Barneveld
Gepubliceerd op 14-02-2013 Gewijzigd op 24-03-2017
De bestuurders van Amarantis hielden er een onwenselijke en ongepaste levensstijl op na. Toch hebben ze waarschijnlijk niet de wet overtreden. Dat concludeert de commissie onder leiding van Femke Halsema, die onderzoek heeft gedaan naar het gedrag van het voormalige bestuur van de scholenkoepel.  

Er zijn geen aanwijzingen dat de bestuurders en toezichthouders van Amarantis strafbare feiten hebben gepleegd, zegt de commissie in haar rapport, dat vandaag werd gepresenteerd. Wel zet de commissie vraagtekens bij het gedrag van sommige bestuurders, die het wel erg ruim namen met de eigen regels. Een lease-regeling die wordt ingevuld met twee auto’s en een OV-jaarkaart? Een directeur huisvesting die leveranciers van Amarantis opdracht geeft zijn eigen huis te verbouwen? En dan de oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van ROC ASA: die bleef na zijn opstappen in 2004 nog zeven jaar aan als adviseur, met een onduidelijk takenpakket en tegen een vergoeding van in totaal meer dan een half miljoen euro. Allemaal ongepast en onverstandig, zegt de commissie, maar niet onwettig.

Naar één geval moet volgens de commissie wel nog nader onderzoek worden gedaan: een onduidelijke betaling van ruim twee ton, voor een project in Amsterdam Slotervaart dat uiteindelijk nooit van de grond is gekomen. De commissie heeft naar eigen zeggen niet genoeg bevoegdheden om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Na een kritisch rapport eind vorig jaar over de financiële problemen bij Amarantis, vroeg minister Bussemaker de commissie onder leiding van Halsema verder te onderzoeken of de bestuurders van de onderwijskolos strafbare feiten hadden gepleegd. Daar blijken vooralsnog dus geen bewijzen voor te zijn.

Click here to revoke the Cookie consent