Smoelenboek

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 14-01-2013
Monique Marreveld - Wordt school straks een dependance van het politiebureau?

Wie gemolesteerd wordt op het Amsterdamse WG-terrein, kan zich de komende maanden melden bij een schoolpolitieagent in het Huygens College (600 leerlingen). Een smoelenboek ligt klaar, slachtoffers kunnen zo een leerling aanwijzen: “dat is de dader!” Overigens, allemaal vmbo’ers natuurlijk. Onvoorstelbaar dat zo’n smoelenboek op een gymnasium komt te liggen. De Wereld Draait Door zou zoveel boze ouders niet kunnen herbergen.

De maatregel is tot stand gekomen in goed overleg met de school, meldde wethouder Pieter Hilhorst vorige week bij Pauw & Witteman. En als de school nee had gezegd? ‘Dan had ik ze uitgelegd dat het geen goed idee was om nee te zeggen.’ Dat hij het goed bedoelt, geloof ik onmiddellijk. Maar dat hij dingen door elkaar haalt, weet ik ook heel zeker.

School is bedoeld om leerlingen iets te leren en niet om de publieke ruimte veiliger te maken. Laat een wijkagent extra rondjes rond de school lopen. Laat hij klachten van buurtbewoners serieus nemen en actie ondernemen na aangifte. Maar laat school erbuiten. Het Huygens College is niet verantwoordelijk voor wat leerlingen buiten school doen. Ook niet als dat onder schooltijd is, tenzij onder leiding van docenten tijdens een schoolreis ofzo,lijkt mij?

Maak van school geen politiefiliaal. Hier moet juist zoveel mogelijk een sfeer van vertrouwen heersen. Wat mij betreft zijn zelfs metaaldetectoren en veiligheidspoortjes in het onderwijs – zoals je die nog weleens ziet bij een roc – ongewenst. Ze stralen namelijk uit dat het er niet pluis is en daar gaan mensen zich naar gedragen.

“De politie is verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde en toezicht in het publieke domein.” Dat staat op de website van het Centrum School en Veiligheid. En als daar iets gebeurt wat niet door de beugel kan, moet de burger die benadeeld wordt, zijn beklag bij de wijkagent doen of aangifte doen op het politiebureau. Dáár hoort het smoelenboek te liggen waar hij zijn belager kan aanwijzen (wat overigens heel lastig kan zijn. Ik heb het wel eens geprobeerd, twintig jaar geleden, nadat ik getuige was geweest van een auto-inbraak. Ga er maar aanstaan: pagina’s vol adolescenten: of je een blik Japanners opentrekt.)

Onderwijs en openbare orde zijn twee verschillende dingen. En die moeten we uit elkaar blijven houden. Nu al riep iemand heel mans bij P&W dat incidenten rond zo’n school “een bewijs zijn van het falen van het schoolsysteem”. Onzin, ze zijn een bewijs van het falen van ons allemaal. Niemand zal toch ook beweren dat school verantwoordelijk is voor de dood van grensrechter Van Nieuwenhuizen, hoewel twee van de verdachten op het Huygen College zaten? Of…

De buurtbewoners van het Huygens College zijn zich – best begrijpelijk – na de dood van de grensrechter rot geschrokken. Ze gaan dingen met elkaar verbinden, dat gaf Hilhorst toe. Maar als wethouder moet hij juist zaken van elkaar weten te scheiden. Het is dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat hij nu zijn oren heeft laten hangen naar deze bange buurtbewoners. Want hij zet zo minstens 580 leerlingen van het Huygens College in de hoek.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent