Grading papers

Tekst Karin Westerbeek
Gepubliceerd op 01-06-2025
Dertig essays moet ik nakijken. De eerste twee zijn hartstikke leuk om te doen, na de tiende wordt het saai en vanaf nummer twintig is het echt niet meer te doen. Een rotgevoel geeft het ook: die essays moeten een cijfer krijgen. Wat kun je verwachten van een leerling in 5v? De meeste teksten zijn slecht. De leerlingen zitten allemaal nog middenin het proces naar schrijver worden van acceptabele teksten. Toch moet er nu een 5 op staan, of een 7. Zou ik de enige zijn die ervan baalt?

Ik zoek op grading papers en vind veel heerlijke klaag- en tipssites zoals The Philosophers Cocoon. Eerst de klaagzangen. Grading papers is het allerakeligste onderdeel van het docentschap! Leerlingen willen weten wat voor cijfer ze hebben en gooien daarna hun becommentarieerde paper in de shredder. Al je werk voor niks!

Dan tips om het nakijken minder tedious te maken. ‘Zorg dat elk paper over iets anders gaat; 30 papers lezen over hetzelfde onderwerp is dodelijk!’ En: ‘Na vijf papers: laat je hond uit. Nog vijf: je mag een dubbele espresso en een koekje…’

Ik vind ook grading shortcuts. Bijvoorbeeld: geef leerlingen alleen een cijfer. Gedetailleerd commentaar en tips krijgen ze alleen als ze daar om vragen. Of: kijk globaal na, en daarna twee alinea’s specifiek. Als één alinea rammelt qua inhoud, dan hoef je dat niet bij álle alinea’s aan te merken.

De meeste leraren op de discussiesite vinden dat toch maar niks, die shortcuts. Als leerlingen urenlang zwetend geploeterd hebben op zo’n tekst, getuigt het dan niet van respect om ook te ploeteren op het nakijken? En, zo schrijft iemand, ‘Je moet niet onderschatten wat ze stiekem toch meenemen van je commentaar. Het is het zinvolste deel van mijn werk’.

Oké. Dan toch maar serieuze feedback. Ik ben bij paper 17 inmiddels.

In de kantlijn van de leerling die beweert ‘De Onderwijsraad beveelt privaat onderwijs aan voor leerlingen die dat kunnen betalen’ krabbel ik niet ‘Huh?’ maar: ‘Misschien is het verstandig je bron nog even te controleren’.

Leerling Sam schrijft: ‘Obesitas is een probleem omdat het verschillende andere complicaties veroorzaakt zoals: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en no bitches’. In plaats van een rode kras, wordt dat ‘Let op, ‘no bitches’ vormt een stijlbreuk met de rest.’

Sam schrijft ook: ‘Je kunt obesitas wel tegengaan. Was je eigen auto in plaats van hem door de wasstraat te halen.’ Daar schrijf ik niks bij. Als leraar moet je een goeie tip tenslotte ook weten te herkennen.


Deze column is verschenen in Didactief van mei/juni 2025.

Contact met de redactie: contactpagina

Click here to revoke the Cookie consent