Onderzoek

Wc-eendonderzoek

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 08-04-2017 Gewijzigd op 12-09-2017
‘Wij van Wc-eend…’ Dit propere product kan het ook niet helpen (nou ja), maar het is zo’n beetje synoniem geworden voor dubieus onderzoek. Bijvoorbeeld onderzoek naar een interventie uitgevoerd door de ontwikkelaar ervan.

Ja, dat komt vaak voor, en ja, dat is van invloed op de onderzoeksresultaten. Trimbos-onderzoeker Ferry Goossens analyseerde 288 internationale artikelen over onderzoeken naar de effecten van preventieprogramma’s van genotmiddelen op middelbare scholen en zag: onderzoekers met een dubbele pet vinden positievere uitkomsten dan onafhankelijke onderzoekers. Goossens heeft een milde verklaring: misschien voeren die dubbelrolonderzoekers de interventie heel goed uit. En een gepeperde verklaring: ze maken (on)bewust keuzes die de kans op positievere uitkomsten vergroten.
 

Ferry Goossens, Taking Snapshots of Preventive Interventions. On the Effectiveness of Preventive Interventions for Youth and How it Relates to Implementation and Conflict of Interest. Proefschrift Universiteit Utrecht, 2017.

Dit artikel verscheen in Didactief, april 2017.

Click here to revoke the Cookie consent