Recensies

Vuurtoren en vissenstaart

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 08-09-2017 Gewijzigd op 04-10-2018
Ik weet niet of titel en omslag kinderen meteen verleiden tot lezen, maar o, o, wat heeft Annet Schaap met Lampje een prachtig kinderboek geschreven!

Plezierig werk aan de winkel dus: lees (stukjes uit) dit boek voor en betover je leerlingen en jezelf met dit mooi geschreven en heerlijk klassieke verhaal. Klassiek, bijvoorbeeld omdat de personages de juiste combinatie van zieligheid, onbeholpenheid en heldhaftigheid hebben. En omdat het verhaal een sprookjesachtige setting paart aan echte problemen en psychologie.
We hebben een meisje dat in een vuurtoren woont, met een dode moeder en een vader die daardoor – en door de drank – danig in de war is. En we hebben een jongen die door zijn vader is opgesloten in een torenkamer uit angst dat anderen ontdekken dat er iets vreemds aan de hand is met zijn lichaam. Emilia, bijgenaamd Lampje, is aanvankelijk niet bepaald het type Held. Ze is dromerig en onhandig – ‘een licht ben je niet, Lampje’, zoals haar vader altijd zegt als ze ‘iets vergeet of ergens over struikelt, en meestal net met hete soep of zo’. Op een dag is ze vergeten lucifers te kopen om het vuurtorenlicht aan te steken en slaat er door haar schuld een schip stuk op de rotsen. Zo begint het avontuur: de notabelen van het stadje halen Lampje weg uit de vuurtoren en sturen haar als hulp in de huishouding naar het Zwarte Huis van de Admiraal.

Echt in een warm bad valt Lampje niet. Die strenge Admiraal zit gelukkig altijd op zee, maar ergens in het Zwarte Huis schuilt een monster, zo weet iedereen. Het huishouden is bovendien nogal ontredderd na de dood van een personeelslid en het vertrek van diverse andere. Heeft het monster die dood op zijn geweten? Uiteindelijk ontdekt Lampje natuurlijk dat het monster een jongen is, zij het eentje met een vissenstaart in plaats van benen. Deze Edward, of Vis, zoals Lampje hem noemt, doet wanhopig zijn best om te leren lopen en zo te voldoen aan de eisen van zijn vader.
Tal van klassiekers ademen door dit verhaal, zoals Andersens sprookje De kleine zeemeermin, De geheime tuin en zelfs Jane Eyre. Niet toevallig allemaal verhalen die gaan over jezelf overwinnen en jezelf accepteren. Want naast een spannend verhaal is ook dat het onderwerp van Lampje. Annet Schaap had al een talent als illustrator van kinderboeken. Met dit romandebuut heeft ze bewezen dat haar talent als kinderboekenschrijver minstens zo groot is.

Annet Schaap, Lampje. Vanaf 9 jaar. Amsterdam: Querido, 2017. € 16,99

Dit artikel verscheen in Didactief, september 2017.

Click here to revoke the Cookie consent