Nieuws

Twee versies Cito-toets

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 23-10-2012 Gewijzigd op 13-10-2017
De Cito-eindtoets krijgt vanaf volgend schooljaar twee versies. Naast de bestaande toets komt er een toets met minder moeilijke opgaven, voor leerlingen van wie de leerkracht verwacht dat ze naar de basis- of kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo zullen gaan.

Twee niveaus van een toets die juist het niveau van leerlingen moet meten, is dat niet overbodig? Op Twitter liegt de kritiek er niet om, maar volgens het Cito is de makkelijkere toets hard nodig voor zwakkere leerlingen. Voor hen is de traditionele toets demotiverend, omdat die boven hun niveau ligt. Dat maakt deze leerlingen zenuwachtig en onzeker, waardoor ze misschien wel een lagere score halen dan ze zouden kunnen. De makkelijkere toets moet dat probleem oplossen.

Op dit moment laten sommige scholen hun zwakste leerlingen de eindtoets niet maken, omdat ze bang zijn dat hun resultaten anders de gemiddelde score van de school naar beneden halen. Wij vroegen het Cito of de invoering van een makkelijkere eindtoets ook bedoeld is om hier iets aan te doen, maar volgens een woordvoerder heeft dit niet meegespeeld.

Lees hier het blog van Miriam Heijster over de makkelijkere toets.

Bronvermelding

1 Niveau of basis?
2 Niveau of basis?
3 Niveau of basis?

Click here to revoke the Cookie consent