Nieuws

Team in beeld: Jenaplanschool Het Vlot, Gouda

Tekst Ankie Lok
Gepubliceerd op 23-06-2022 Gewijzigd op 22-06-2022
Beeld Maurits van Hout
Didactief laat teams fotograferen. Deze keer: de schoolleiding en leraren van jenaplanschool Het Vlot gingen na wat ze leerlingen willen leren.

Wat vinden we belangrijk? Die vraag stelden schoolleider Kirsten de Boer en een interim-collega zich, toen jenaplanschool Het Vlot in Gouda er na een periode van veel wisselingen aan toe was om de luiken open te zetten. Het missie- en visietraject waaraan ze begonnen, leidde tot drie pijlers: 1) wie zich veilig voelt, durft alles, 2) kennis en vaardigheden voor nu en later, en 3) de beste versie van jezelf zijn.

‘Waar gaat je onderwijshart naar uit? Waar wil je ons over een aantal jaren zien? Wat vinden wij belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen? Dat bespraken we binnen het team,’ vertelt De Boer. En daar kwam een heldere rode draad uit: ‘Wij vinden het belangrijk om leerlingen klaar te maken voor de toekomst, met kennis en vaardigheden, voor de middelbare school en voor de maatschappij.’
Dat gaat ook over ‘leren leren’. De Boer: ‘Ben je een fantastische leerling als je alles kunt onthouden? Of moet je misschien ook weten hoe je tot die informatie komt? Wij zijn ervan overtuigd dat dat laatste helpt.’ Behalve met de visie is de school ook bezig met een nieuwe naam en nieuw logo. ‘Maar dat blijft nog even een verrassing.’

Het Vlot ligt prachtig in het groen, vertelt De Boer, en daar maakt de school graag gebruik van. ‘We vinden het belangrijk om kinderen bewust te maken van hun omgeving: waar komt je eten vandaan? Dus we gaan ook lesgeven in de moestuin. En ja, de moestuin staat natuurlijk ook voor groei!’In beeld: schoolleider Kirsten de Boer (midden achter, met gieter) en leraren van Het Vlot in Gouda.

 

Ook met je team op de foto?
Mail naar [email protected].

 

Deze aflevering van Team in beeld verscheen in Didactief, juni 2022.

Click here to revoke the Cookie consent