Onderzoek

Sociale context speelt grote rol in puberbrein

Tekst Jessie van den Broek
Gepubliceerd op 04-08-2014 Gewijzigd op 23-10-2016
Jongeren reageren anders op beloningen dan kinderen en volwassenen. De activatie van het 'beloningscentrum' in hun puberhersenen hangt sterk af van de sociale context, concluderen de Leidse onderzoeker Barbara Braams en collega's.

Vergeleken met de hersenen van kinderen en volwassenen reageert het puberbrein soms sterker en soms juist minder sterk op beloningen. De Leidse onderzoekers wilden graag weten waar die verschillen vandaan komen. Om dat uit te zoeken, lieten ze een groep van 300 kinderen, jongeren en volwassenen een gokspelletje doen: kop of munt. De proefpersonen konden geld winnen (en verliezen) voor familieleden, hun beste vriend of vriendin, of voor een leeftijdgenoot die ze niet aardig vonden. Terwijl ze het spel deden, waren de proefpersonen aangesloten op een MRI-scanner die hun hersenactiviteit in de gaten hield.

Uit de resultaten bleek dat de activatie van het beloningscentrum in de hersenen een piek vertoont bij mensen van 15-16 jaar. Maar het beloningscentrum is bij deze groep niet altijd verhoogd actief; de sociale context blijkt er een belangrijke rol in te spelen. Bij jongeren is de piek het hoogst als ze geld winnen voor zichzelf. Verder was er tussen jongens en meisjes een duidelijk verschil te zien: bij meisjes is het beloningscentrum verhoogd actief als ze geld winnen voor een heel goede vriendin, maar bij jongens is dat effect er niet als ze winnen voor een goede vriend.

In een volgend onderzoek willen Braams en collega's de activatie van het beloningscentrum verder bestuderen, om uit te vinden of verhoogde activatie ook samenhangt met een grotere bereidheid om risico's te nemen.

Meer weten? Het artikel van de Leidse onderzoekers is hier te lezen.

Tekst Jessie van den Broek

Gepubliceerd op 4 augustus 2014

Click here to revoke the Cookie consent