Onderzoek

Online tips bij taalstoornis

Tekst Judith Stoep e.a.
Gepubliceerd op 10-04-2018 Gewijzigd op 19-02-2020
Kennis over hoe je leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis kunt helpen, verdwijnt vaak in een la. Een nieuwe website gebaseerd op onderzoek biedt de helpende hand.

Leraren die passend onderwijs bieden aan leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) weten niet altijd hoe ze moeten handelen. Ook ontbreekt het in veel schoolteams aan kennisdeling en borging van de expertise. Hoe kan dat beter? Die vraag vormde de leidraad in het onderzoeksproject TOS in Beeld van het Expertisecentrum Nederlands, Kentalis, Auris, de Radboud Universiteit en tien po-scholen.

De tien schoolteams namen deel aan een TOS-ervaringscircuit, waarin zij via opdrachten zelf konden ondervinden wat een TOS teweegbrengt en hoe frustrerend de stoornis kan zijn. Tijdens de reflectiebijeenkomst na afloop beschreven de leraren wat ze doen om leerlingen met een TOS te helpen en op welke fronten ze extra kennis en hulp kunnen gebruiken. Daarbij noemden ze vooral het kunnen signaleren van een TOS, maar ook de didactische vaardigheden om een leerling met een TOS te ondersteunen, en de organisatorische consequenties.

Het lukt de scholen daarnaast maar ten dele om de expertise over TOS beschikbaar te maken voor het hele team. Ambulante begeleiding uit het cluster 2-onderwijs zou uitkomst kunnen bieden, bijvoorbeeld via trainingen, pre- en co-teaching en ondersteuning bij signalering. De onderzoekers hebben samen met ib’ers en taalspecialisten van de tien betrokken scholen twee instrumenten ontwikkeld: een checklist voor signalering, begeleiding, borging en professionalisering, en een format voor een logboek dat leraren kunnen gebruiken voor overdrachtsgesprekken.

Daan Hermans, Rob Zwitserlood, Judith Stoep en Maartje Kouwenberg, TOS in beeld: handvatten voor ondersteuning bij taalontwikkelingsstoornissen in het regulier en speciaal basisonderwijs. NRO kortlopend praktijkgericht onderwijsonderzoek (projectnummer 405-16-512), 2017. Ga voor tips, lesmaterialen en de gratis instrumenten naar TOSinBeeld.nl.


Dit artikel verscheen in Didactief, april 2018.

Click here to revoke the Cookie consent