Artikelen

Onderwijsstaking: toen en nu

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 14-03-2019 Gewijzigd op 14-03-2019
Beeld Marcel Antonisse / Nationaal Archief
Vanwege de nationale staking op 15 maart 2019 blikken we bij Didactief terug op de staking van 1982. Waar ging dat over?

In november 1982 is er een vijfdaagse onderwijsstaking. Het Malieveld in Den Haag staat vol. Veelgehoorde leuzen zijn 'D-i-eetman' en 'minister van onderwijs, is-tie wel van boven wijs?' Er wordt door ruim twintigduizend mensen uit het onderwijsveld gestaakt uit protest tegen de plannen van de jonge minister van onderwijs Wim Deetman, bijgenaamd “de bezuinigingskampioen”. De leraren zijn kwaad over de loonsverlaging van 1,65 %, verdwijnende banen, de grotere klassen en de tekorten in het speciaal onderwijs. Ondanks de protesten zet Deetman door. De verlaging gaat zelfs van 1,65 % naar 1,85 %.

De nationale staking op 15 maart 2019 richt zich niet op specifieke bezuinigingsmaatregelen, maar op investeringen in het onderwijs algemeen: het is veel te weinig. Alleen met meer geld (de AOb spreekt van een investering van 4 miljard), van dít kabinet, kunnen de vele problemen worden aangepakt: te hoge werkdruk, lerarentekorten en achterblijvende salarissen. Bij Didactief hopen we natuurlijk op een hoge opkomst.

Tip uit 1982: paraplu mee.

Click here to revoke the Cookie consent