Nieuws

Onderwijsraad: voorkom doorstart slechte scholen

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 28-08-2013 Gewijzigd op 17-10-2016
Bestuurders die gefaald hebben, mogen niet de kans krijgen snel een nieuwe school te beginnen. Daarvoor moet de wet worden aangepast. Dat schrijft de Onderwijsraad in een advies aan de gemeente Amsterdam.

De gemeente had de Raad om advies gevraagd naar aanleiding van een aanvraag van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) voor het beginnen van een nieuwe school. Die school zou een verkapte doorstart zijn van het Islamitisch College Amsterdam, dat in 2011 gedwongen werd zijn deuren te sluiten vanwege ondermaatse prestaties. De gemeente Amsterdam wilde voor de stichting van de nieuwe school een stokje steken door extra eisen aan de school te stellen op het gebied van bestuursstructuur en kwaliteit. Volgens de Onderwijsraad mag de gemeente dat binnen de huidige wetten niet doen, maar wordt het tijd om de wet op dat punt aan te passen, om zulke 'draaideurconstructies' van schoolbesturen in de toekomst te kunnen voorkomen.

De Amsterdamse onderwijswethouder Pieter Hilhorst ziet het advies van de Onderwijsraad als een steun in de rug; hij gaat er in Den Haag voor pleiten dat de wet wordt aangepast.

Click here to revoke the Cookie consent