Nieuws

Leeshulp?

Tekst webdesign
Gepubliceerd op 20-12-2013 Gewijzigd op 24-03-2017
Het gebruik van voorleessoftware kan nadelige effecten hebben op de leesontwikkeling van dyslectische leerlingen. Dat ontdekten onderzoekers Eva Staels en Wim van den Broeck van de Vrije Universiteit Brussel.  

In hun studie volgden de onderzoekers de voortgang van 65 zwakke lezers uit het vierde en vijfde leerjaar in Vlaanderen. Ze verdeelden de kinderen in twee groepen. De ene groep leerde nieuwe woorden niet alleen uit teksten, maar ook met ondersteuning van voorleessoftware. De andere groep leerde de woorden alleen door het lezen van teksten.

Een paar dagen later vergeleken de onderzoekers de prestaties van de twee groepen. De kinderen die geen gebruik hadden gemaakt van voorleessoftware, bleken de nieuwe woorden beter te hebben onthouden dan de andere groep. Volgens de onderzoekers komt dat waarschijnlijk doordat de voorleessoftware de zwakke lezers te veel 'helpt', door hen te laten horen hoe nieuwe woorden klinken. Daardoor hoeven de kinderen niet meer zelf - klank voor klank - uit te vinden hoe ze een woord moeten uitspreken, terwijl dat juist cruciaal is voor het onthouden van nieuwe woorden. Staels en Van den Broeck pleiten er dan ook voor dat voorleessoftware alleen gebruikt wordt bij kinderen van wie de leesontwikkeling al bijna voltooid is.

13 december 2013

Click here to revoke the Cookie consent