Jongeren komen vergeleken met tien jaar geleden in steeds hogere onderwijssoorten terecht. Het vmbo blijft wel de grootste onderwijssoort in Nederland (54% in schooljaar 2016/2017), maar hierbinnen is het aantal leerlingen in vmbo-b gedaald (van 15 naar 11%). Het aantal leerlingen in vmbo-gl en -t nam juist iets toe. Ook het aandeel havisten en vwo’ers groeide de afgelopen tien jaar licht: elk is nu goed voor 22%.
De kans dat je op het vmbo belandt, is in Noord-Nederland groter (60%) en in de provincies Utrecht en Noord-Holland juist kleiner dan gemiddeld (respectievelijk 47% en 50%). Per gemeente liggen de kansen nog extremer: van 20% in Bloemendaal, Laren en Oegstgeest tot ruim 70% in Pekela, Hoogeveen en Weststellingwerf. Verder volgen leerlingen met een niet-westerse achtergrond vaker dan gemiddeld vmbo: 65%. Bij leerlingen met een Nederlandse achtergrond en leerlingen met een westerse achtergrond is dat achtereenvolgens 52% en 48%. Bovendien zijn leerlingen met een niet-westerse achtergrond vaker in vmbo-b te vinden. Ten slotte volgen meer jongens (56%) dan meisjes (51%) vmbo.
De verhoging van de leeftijdsgrens om alcohol te kopen en te drinken naar achttien jaar lijkt succes te hebben. Het aantal scholieren van twaalf tot zestien jaar dat zegt in de afgelopen twaalf maanden alcohol te hebben gedronken, is het afgelopen decennium gehalveerd, van ruim 40% naar krap 20%. Ook onder zestien- en zeventienjarigen daalde het aantal drinkers (van 84% naar 69%). Onder jongvolwassenen, van 18 tot 25 jaar, bleef de alcoholconsumptie gelijk. Vooral scholieren en jongvolwassenen met een Nederlandse achtergrond drinken. Tieners op het platteland drinken meer dan hun leeftijdsgenoten uit de stad. Onder jongvolwassenen zijn het vooral de hoogopgeleiden (studenten) die veel drinken.
Download de Jeugdmonitor 2017 op jeugdmonitor.cbs.nl.
Dit artikel verscheen in Didactief, januari/februari 2018.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven