Onderzoek

Freek Vonk kan meisjes niet verleiden

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 24-09-2015 Gewijzigd op 22-10-2016
Recent onderzoek in 66 landen bevestigt het weer eens: wil je meisjes overhalen te kiezen voor een bèta- of technische studie, dan moet je zorgen voor vrouwelijke wetenschappers als rolmodel.

En wie zitten er weer aan tafel bij DWDD als het om een zonsverduistering, het Higgs-deeltje of de nieuwe film over Stephen Hawking gaat? Jawel, de Vincent Ickes en Govert Schillingen van deze wereld. Zelfs Freek Vonk, die met zijn stoere gestoei met slangen biologie heel wat sexier heeft gemaakt, is toch overduidelijk een man. En dat helpt dus allemaal niet om meisjes te verleiden tot bèta en techniek.

En zijn er eindelijk eens leuke Wiskundemeisjes (Ionica Smeets en Jeanine Daems), dan gaan ze niet de wetenschap, maar de journalistiek en het onderwijs in. Dat schiet dus ook niet op. Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat er een regelrecht verband is het stereotiepe beeld van de bètawetenschapper als man en het aandeel vrouwen in die disciplines. Hoe meer vrouwen werken aan de bètafaculteiten, hoe zwakker die stereotypen worden.

Er zijn nogal wat verschillen tussen landen, blijkt uit het onderzoek met data uit 66 landen. In Italië zijn vrouwelijke bèta's bijvoorbeeld een stuk gewoner dan in Nederland. En dan kan Nederland in het algemeen grote seksegelijkheid kennen – en Italië met zijn macho's mogelijk juist minder – als het aandeel vrouwelijke wetenschappers gering is, zet dat geen zoden aan de dijk. De impliciete en expliciete stereotiepe associaties 'man-bèta' en 'vrouw-alfa' zijn in Nederland heel sterk.

Om dat te doorbreken zijn rolmodellen ofwel 'counter stereotypes' nodig. In Nederland spant onder meer het VHTO zich daarvoor in. Dit expertisecentrum voor meisjes/vrouwen en bèta, techniek en ict heeft een rolmodellendatabase Spiegelbeeld met ruim tweeduizend vrouwelijke bètaprofessionals. Ze zijn er dus wel, alleen nog te weinig zichtbaar.

Tekst: Bea Ros
Beeld: Frits Dijcks

David Miller, Alice Eagly & Marcia Linn, 'Women's Representation in Science Predicts National Gender-Science Stereotypes: Evidence From 66 Nations.' In: Journal of Educational Psychology, Oktober 20, 2014. Zie ook www.vhto.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de rubriek Onderzoek Kort van Didactief, mei 2015.

24 september 2015

Click here to revoke the Cookie consent