Recensies

Fantasievolle ontdekkingstocht

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 12-05-2022 Gewijzigd op 30-09-2022
‘Een ode aan de verbeeldingskracht’, noemde de jury van de Woutertje Pieterse Prijs het winnende boek Terra Ultima. En dat is niets te veel gezegd.

Stel je een continent voor ver in de oceaan, waar geen mens ooit voet aan wal zette en waar wezens wonen als lieveheersbeertjes, koraalpanters en konijguins. Dat is precies wat illustrator Raoul Deleo heeft gedaan en in Terra Ultima mogen we meegluren in zijn ultieme wereld.
Het boek is opgezet als een vermakelijke mystificatie. Ene dr. Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog (‘erelid van het Koninklijk Genootschap der Wetenschappen’) heeft ijverig de vijf hutkoffers vol tekeningen, kaarten en dagboekaantekeningen geordend die Deleo bij hem thuis heeft laten bezorgen. Hij leidt het verhaal in en geeft commentaar op de aantekeningen. Hij prijst de volharding waarmee Deleo de exotische wereld als een rasechte wetenschapper heeft onderzocht en vastgelegd. Maar soms kapt hij Deleo af, als een dwaas die het spoor bijster is: ‘Wat gaat het de lezer aan dat Deleo (…) muiskarpers zag zwemmen? In een zandvlakte? (…) Ik houd het op een zonnesteek.'
Maar bovenal is Stern afgunstig. Hij kan het niet hebben dat Deleo iets heeft gezien wat hijzelf ontberen moet. En dat Deleo de route naar de nieuwe wereld niet wil prijsgeven. Ergens tussen Alaska en Azië en ‘vandaar wijst het zich vanzelf’. Maar voor Stern wijst niets zich vanzelf. Als een Batavus Droogstoppel met het pak van Sjaalman mist hij verbeeldingskracht. Hij heeft geen oog voor de schoonheid van de natuur die zijn collega steeds meer ervaart en ondergaat.

Oog voor natuur en
wonderlijke wezens

De lezer intussen kan genieten van dit heerlijke staaltje schrijfkunst én van de prachtige tekeningen van Deleo. Stel je toch eens voor dat we al die wonderlijke wezens ooit echt konden aanschouwen. Deleo lijkt te zeggen: doe je ogen dicht en zet je verbeelding aan het werk.

Raoul Deleo en Noah J. Stern, Terra Ultima. De ontdekking van een onbekend continent. 80 blz. Lannoo, 2021, € 25,99.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, mei 2022.

Click here to revoke the Cookie consent