Onderzoek

Empathie ontwikkelt zich eerder bij meisjes

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 12-05-2014 Gewijzigd op 24-10-2016
Andermans emoties herkennen en begrijpen: meisjes ontwikkelen die vaardigheid zo'n twee jaar eerder dan jongens. Dat concludeert Jolien van der Graaff (Universiteit Utrecht) in haar promotieonderzoek. De promovenda volgde zes jaar lang zo'n 500 jongeren (jongens en meisjes) tussen de 13 en 18 jaar om hun empathische ontwikkeling te bestuderen.

Daarbij maakte ze onderscheid tussen twee verschillende vormen van empathie: perspectief nemen (andermans emoties kunnen signaleren en begrijpen) en empathische betrokkenheid (daadwerkelijk met de ander meeleven).

Beide vormen van empathie bleken zich bij meisjes eerder te ontwikkelen. Zo begon de ontwikkeling van perspectief nemen bij meisjes rond hun 13e, terwijl deze vorm van empathie bij jongens op die leeftijd juist iets afnam, om zich vanaf het 15e levensjaar weer verder te ontwikkelen. Een mogelijke verklaring is de eerdere rijping van de hersenschors bij meisjes, aldus de onderzoeker.

Op het gebied van empatische betrokkenheid was een soortgelijk patroon te zien. Bij jongens bleek de ontwikkeling van deze vorm van empathie af te nemen tussen hun 13e en 16e, terwijl die bij meisjes gelijk bleef. Volgens Van der Graaff kunnen de verschillen tussen jongens en meisjes in de ontwikkeling van empathie te maken hebben met testosteron: 'Juist jongens die fysiek al volwassener waren, bleken lager te scoren op empathische betrokkenheid. Die fysiek volwassenere jongens kennen namelijk een toename van testosteron, waardoor ze competitiever worden: dit kan ten koste gaan van empathie.'

12 mei 2014

Click here to revoke the Cookie consent