Recensies

D to go: beroepsonderwijs, AI en gesprek met Van Gogh

Tekst Nadine Pinto Scholtbach en Wouter Havinga
Gepubliceerd op 13-09-2024 Gewijzigd op 19-09-2024
In deze D to go: mogelijkheden van generatieve AI, het educatieve theater van PlayBack en Politiek in Elke Klas.

 AI uitgelegd
Generatieve AI biedt mogelijkheden én gevaren. Gebruik de lesmodule van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Universiteit Utrecht om hierover kennis te delen. Na een zorgvuldige uitleg krijgen leerlingen meerkeuzevragen, oefenopdrachten en prikkelende vragen voorgeschoteld, zoals: ‘Als machines meer creatief en schrijfwerk van de mens gaan overnemen, is er dan een risico dat we het verleren om zelf na te denken en creatief te zijn?’ Zo leren leerlingen wat generatieve AI echt is: een hulpmiddel om content te creëren van tekst en beeld tot muziek en video, op basis van wat mensen invoeren.

Vo bovenbouw, gratis. Klik hier.

Beroepsonderwijs
Het vmbo bestaat 25 jaar, maar kampt nog steeds met een imagoprobleem. In deze speciale aflevering met historisch archiefmateriaal belicht Andere Tijden de geschiedenis en de toekomst van het beroepsonderwijs: de oude ambachtsschool, de LTS en het vmbo. Wat is er in dit onderwijs veranderd? Belicht wordt onder meer hoe in 1999 de mavo en het vbo werden samengevoegd tot het vmbo. Ook docenten uit het beroepsonderwijs en (voormalige) vmbo-leerlingen delen hun ervaringen.

Vo-mbo. klik hier en bekijk gratis.

 

Gesprek met Van Gogh

Een gesprek met Willem van Oranje of Vincent van Gogh? Met Canon Talks chat je samen met je klas met onder andere deze historische figuren. Zo vertelt Willem van Oranje over zijn ruzie met Filips II van Spanje. Een aanrader als je wilt werken met het digibord en tegelijkertijd op een interactieve manier historische feiten wilt aanleren. En je bent goed voorbereid, want oktober is de maand van de geschiedenis.

Po. klik hier en chat.

Theatraal
PlayBack maakt met interactief en educatief theater moeilijke thema’s bespreekbaar. Het gaat over groepsprocessen als pesten, populariteit en alcohol, maar ook over ‘verboden thema’s’ als drugs, seks en depressie. Faalangst, prestatiedruk en isolement zijn funest voor je mentale gezondheid. De voorstelling ‘Alles goed’ leert jongeren de signalen te herkennen en wat ze er aan kunnen doen.

Vo-mbo, kijk op www.tgplayback.nl om een offerte aan te vragen.

PIEK
Stichting Nederlands Debat Instituut heeft in mei in samenwerking met CSG Liudger en het ministerie van Binnenlandse Zaken Politiek in Elke Klas (PIEK) gelanceerd. PIEK past binnen de conceptkerndoelen Burgerschap en wil jongeren, je raadt het al, bij de politiek betrekken. PIEK biedt scholen handvatten voor een reeks activiteiten, zoals een bezoek aan de Tweede Kamer, debat-les of de oprichting van een fictieve partij.

Vo. klik hier en lees de handleiding.

 


Traumastapeling
Wil je beter begrijpen wat trauma eigenlijk is en wat het met mensen doet? In deze podcast van acht afleveringen leer je er alles over. De podcastserie hoort bij het boek Trauma stapeling van Julia von Graevenitz. In de laatste aflevering staan seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld centraal. Regeringscommissaris Mariëtte Hamer en Von Graevenitz pleiten daarin voor een cultuurverandering, ook in het onderwijs.

Po-mbo. Luister via traumastapeling.nl of Spotify.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, september 2024.

 

Click here to revoke the Cookie consent