Onderzoek

Brede School Academie Utrecht breidt uit

Tekst Barneveld
Gepubliceerd op 11-03-2013 Gewijzigd op 28-07-2016
Stel, je bent een slimme meid van 10 jaar oud, komt uit een achterstandswijk en wil arts worden. Maar de Nederlandse taal staat je in de weg waardoor je schoolprestaties achterblijven. Daar moet toch wat aan gedaan kunnen worden?

Dat kan en doen ze in Utrecht. Op de Brede School Academie (BSA) kunnen talentvolle, gemotiveerde onderpresteerders uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool en havo/vwo-brugklassers die moeite hebben met taal terecht voor taallessen. In navolging van het succesvolle initiatief van de BSA Overvecht, zijn in februari drie nieuwe BSA-locaties gestart in de Utrechtse 'krachtwijken' Zuilen, Ondiep en Hoograven. Daardoor is er nu plaats voor 225 high potentials. Omdat leerlingen na schooltijd, twee middagen per week extra les volgen en huiswerk krijgen is inzet en doorzettingsvermogen nodig. Na een selectieprocedure kunnen talentvolle kinderen die leren leuk vinden en hard willen werken op de BSA aan de slag met taal.

Kranten en tijdschriften lezen, praten over boeken, informatie zoeken op internet en uitstapjes maken. Door veel met teksten en woorden bezig te zijn leren kinderen vaardigheden die ze nodig hebben om het te redden op havovwo: begrijpend lezen, woordenschat en presenteren. Leerlingen investeren daardoor in zichzelf en in hun eigen ontwikkeling. Wat het ze oplevert? Leerling Zakaria vertelt op de website van de BSA: "Door veel lezen en praten over wat je hebt gelezen wordt je taal beter en ook je woordenschat en je wordt er slimmer van, want je kennis over veel dingen wordt ook beter."

Oberon publiceerde de opbrengsten van deelname aan de BSA in Utrecht voor begrijpend lezen en woordenschat in een onderzoeksrapport. Daaruit blijkt dat BSA'ers met name vooruitgang boeken op het gebied van begrijpend lezen. De Cito-LOVS score voor begrijpend lezen lag voor de meeste kinderen voordat zij aan de BSA begonnen nog onder het landelijk gemiddelde. Nu ligt deze score boven het landelijk gemiddelde. Ook op het gebied van woordenschat boeken kinderen winst. De groei van de woordenschat laat een veel positiever beeld zien dan wat gemiddeld allochtone leerlingen laten zien.

De gemeente Utrecht investeert in de uitbreiding van de BSA vanuit de extra middelen die de gemeente in 2012 kreeg voor kinderen met een (risico op) taalachterstand. Deelname aan de BSA is voor kinderen (en ouders) gratis, maar zij moeten wel hun bijdrage leveren in tijd en inzet.

Didactief was in 2011 bij de Brede School Academie in Utrecht. Lees hier het artikel.

11 maart 2013

Click here to revoke the Cookie consent