Dossier

The Leader in Me

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 14-09-2015 Gewijzigd op 24-07-2017
Sinds 1999 werken wereldwijd ruim 1.500 scholen volgens de 7 gewoonten van The Leader in Me, de onderwijsvariant van managementbestseller The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey. Uitgangspunt is dat je je leven kunt beïnvloeden door (zelf)leiderschap.

Schoolprestaties stijgen, de sfeer verbetert, ordeproblemen en pesten nemen af, leraren zijn meer betrokken en ouders meer tevreden, zo ervaren leraren en hun leerlingen in deze special.

Dat belooft wat!
CPS-directeur Suzan Koning vertelt over hoe we de 7 gewoonten van Covey kunnen toepassen in het onderwijs.

De 7 schoonheden van (persoonlijk)leiderschap
'De 7 gewoonten van effectief leiderschap', de bestseller van Stephen Covey, wordt als het aan CPS ligt, op veel scholen toegepast in de onderwijsvariant The Leader in Me. Wat zijn deze 7 gewoonten en hoe pas je ze toe?

7 gewoonten vanuit 6 perspectieven
Zelfverzekerd, in balans en met een duidelijke focus. Het zijn slechts enkele kenmerken van leerlingen van obs Atlantis in Amersfoort. Zij waren in 2008 de allereersten in Nederland die les kregen volgens The Leader in Me. Hoe ervaren een moeder, drie leerlingen, een leraar en de schoolleider de 7 gewoonten?

Hoe word je een The Leader in Me-school?
Voordat je jouw leerlingen in het basis- of voortgezet onderwijs de 7 eigenschappen van effectief leiderschap kunt aanleren, moet je ze eerst zelf onder de knie krijgen.

'The Leader in Me verbindt schoolontwikkelingen'
Welke rol speelt The Leader in Me bij opbrengstgericht werken, vaardigheden van de 21e eeuw en waardenoverdracht in het onderwijs? 'Een verbindende en versterkende rol', stellen Simone Scholten en Marcel Koning van CPS.

4 Vragen aan...
Sean Covey, vicepresident van FranklinCovey en leider van The Leader in Me.

Ook als er niemand kijkt
Hoe vertalen ze in Engeland de 7 gewoonten naar de praktijk? Giles Junior School in Londen werkt sinds september vorig jaar volgens de principes van The Leader in Me.

'De tijd die ik win, is opgeluchte tijd'
Bewust leven: Johan ter Beek, leraar levensbeschouwing op het Griftland College in Soest, brengt het gedachtegoed van Covey al acht jaar in praktijk.


Deze special is gemaakt in samenwerking met en in opdracht van CPS Onderwijsontwikkeling en advies. Een financiële bijdrage is geleverd door CPS.

Click here to revoke the Cookie consent