Recensies

Special lezen: Vijf jeugdboeken voor lezen in het vo

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 04-04-2024 Gewijzigd op 28-03-2024
Eén van de ingrediënten van effectief leesonderwijs is leerlingen veel vrij laten lezen en rijke teksten aanbieden. We geven vijf tips van rijke jeugdboeken voor vo-leerlingen.

Vijf leestips voor het vo

 

Susin Nielsen, Iets heel bijzonders (Lemniscaat, 2021).

Onder ogen durven zien dat je zelf bijzonder bent, valt als onzekere puber niet mee. Susin Nielsen beschrijft in dit boek humoristisch maar liefdevol hoe buitenbeentje Wilbur aan zelfvertrouwen wint. Herkenbaar, grappig en toegankelijk geschreven.

 


 

Sarah Everett, De waarschijnlijkheid van alles. Vertaald door Esther Ottens (Gottmer, 2023).

Kemi Carter weet het zeker: over vier dagen zal de wereld vergaan. Ze begrijpt er niets van dat mensen nog gewoon naar school gaan of uit eten in een restaurant. Haar leven is gestopt. Maar vertelt Kemi wel de waarheid of is er iets anders aan de hand? Een indringend verhaal over verdriet, rouw en racisme.

 


Simon van der Geest, Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle (Querido, 2019).

Eva is vastbesloten: als werkstuk voor school gaat ze op zoek naar wie haar vader is. Want van hem erfde ze haar neus, donkere huid, een elfde teen en wie weet wat nog meer. Ze geeft zich op voor een Spoorloos-achtig tv-programma en belandt zo in Suriname. Een spannend en humoristisch boek vol vaart.

 


 

Yorick Goldewijk, Films die nergens draaien (Ploegsma, 2021).

Cato ontdekt een verlaten bioscoop waar bijzondere dingen gebeuren. De eigenaresse laat mensen via het filmdoek terugreizen in de tijd, naar hun eigen herinneringen. Zo ontmoet Cato haar moeder die stierf bij haar geboorte en raakt ze bevriend met Dikkie. Wie is hij? Een intrigerend verhaal voor lezers die het niet erg vinden dat niet alles meteen duidelijk is.


 

 

Charles Dickens, Grote verwachtingen. Stripversie van Jack Noel (Lannooi, 2020).

Dit beroemde verhaal van Dickens is een prachtig coming-of-age-, liefdes- en avonturenverhaal in één. Het origineel is, zelfs in vertaling, voor de meeste jongeren te pittig. Maar deze uitgave biedt een ingekorte stripbewerking die redelijk recht doet aan het originele verhaal. Ideaal voor lezers die moeite hebben met lange lappen tekst.

 

 

Lees ook het artikel 'Op weg naar effectief leesonderwijs'.

 

Dit artikel verscheen in de special Het tij keren van de Stichting Lezen in Didactief, april 2024.

Verder lezen

1 Jezelf laten zien
2 Het einde van de wereld
3 Werkstuk over het leven
4 Special: het tij keren

Click here to revoke the Cookie consent