Onderzoek

Trainingen en boeken

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 07-09-2016 Gewijzigd op 13-02-2017
Er zijn allerlei trainingen en boeken over het verbeteren van taalonderwijs. 

Verdiepend lezen
Alle leerlingen kunnen complexe teksten lezen. Toch zetten leraren dit soort teksten maar zelden in tijdens de les. Een gemiste kans, want met goede begeleiding kunnen complexe teksten de leesvaardigheid van leerlingen naar een hoger niveau tillen. Dit nieuwe handboek van Corine Ballering en Karin van de Mortel biedt leerkrachten praktische handvatten voor het begeleiden van leerlingen bij verdiepend lezen.

Cover Lezen denken begrijpen druk

Lezen... denken... begrijpen!
Hoe zorg je dat kinderen de teksten die ze lezen ook echt begrijpen? Wat is een goede opbouw van de les begrijpend lezen? Het handboek Lezen... denken... begrijpen! van Mariet Förrer en Karin van de Mortel geeft antwoord op deze vragen en bevat handige adviezen om gelijk toe te passen.

Leeskilometers maken
In Leeskilometers maken, aanpak vrij lezen van Lucia Fiori en Janneke van Hardeveld staat leesplezier centraal. Als leerlingen graag lezen, verbeteren ze bijna moeiteloos hun leesvaardigheid. Naast ervaringsverhalen bevat dit boek een cd-rom met bijna honderd werkbladen.

Kijk voor meer informatie over deze en andere boeken van CPS op www.cps.nl/publicaties.


Gratis e-book
Verbeter je lessen in begrijpend lezen en luisteren. Drie artikelen met tips om direct toe te passen zijn gratis te downloaden op www.cps.nl/e-book-begrijpend-lezen-en-luisteren.


CPS Academie
Beter worden in je vak? CPS Academie biedt professionele trainingen voor leerkrachten. Bijvoorbeeld over schrijfonderwijs, begrijpend lezen, de leerkracht als leespecialist, fonemisch bewustzijn en letterkennis, of technisch lezen in de middenbouw. Kijk voor het volledige aanbod op www.cps.nl/academie.
 

Dit artikel is verschenen als onderdeel van de Didactief-special Taalonderwijs (september 2014). Deze special is gemaakt in opdracht en met een financiële bijdrage van CPS Onderwijsontwikkeling en advies.

Bronvermelding

1 Goed taalonderwijs voor alle kinderen

Click here to revoke the Cookie consent