Nieuws

Wetenschap dichtbij

Tekst Masja Lebouille
Gepubliceerd op 29-09-2023 Gewijzigd op 29-09-2023
Beeld Shutterstock
Met Lil’Scientist maken kinderen al vroeg kennis met de wetenschap. Je kunt nu alvast een gratis lespakket downloaden voor groep 7 en 8.

Nieuwsgierig, ondernemend en onderzoekend: eigenlijk zijn kinderen van nature al jonge wetenschappers. Helaas komen ze niet allemaal even makkelijk met wetenschap in aanraking – en dat geldt zeker voor kinderen uit kansarmere wijken. Daarom werd afgelopen zomer het programma Lil’Scientist gelanceerd, dat leerlingen uit groep 7 en 8 spelenderwijs onderzoek laat doen.

Met 150.000 euro van de Nationale Wetenschapsagenda ontwikkelden wetenschappers van de Jonge Akademie samen met de IMC Weekendschool een programma vol proefjes, waarin leerlingen samen experimenteren, ontdekken en analyseren. Ze bedenken ook zelf nieuwe experimenten. De gegevens die ze verzamelen, bespreken ze met onderzoekers, die ze vervolgens publiceren. Op die manier werken kinderen dus echt mee aan wetenschappelijk onderzoek. 

De lessen van Lil’Scientist worden dit jaar gegeven op de IMC Weekendschool (lees ook Op zondag les van een architect en Gastles verbreedt hun toekomst) maar zullen in de toekomst gratis beschikbaar komen voor scholen.

Wil je niet zo lang wachten? Je kunt als leraar al zelf aan de slag. Met het gratis lespakket ‘Wie is de wetenschapper?’ voor groep 7 en 8 ontdekken kinderen dat een wetenschapper niet per se die witte man met een bril en een laboratoriumjas hoeft te zijn. Ook maken leerlingen kennis met (voor hen) onbekendere vormen van wetenschap, zoals onderzoek in de psychologie, pedagogiek en filosofie. Download hier het lespakket met bijbehorende dia’s en bijlagen. Het pakket werd gefinancierd vanuit het ‘Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door Wetenschappers: Gewaardeerd!’ van de KNAW.

Lil’Scientist is een samenwerking tussen de Jonge Akademie, IMC Weekendschool en allerlei kennisinstellingen, zoals NEMO Science Museum.

Verder lezen

1 Op zondag les van een architect
2 Gastles verbreedt hun toekomst

Click here to revoke the Cookie consent