Nieuws

Toppers 2022

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 10-05-2022 Gewijzigd op 10-05-2022
’Basis- en middelbare scholen dragen graag hun steentje bij door projecten op te zetten waarbij ze samen met leerlingen mensen helpen die wel wat hulp kunnen gebruiken.’ Met deze woorden reikte minister Dennis Wiersma van Onderwijs de Nationale Onderwijsprijs 2022 uit, op maandag 9 mei 2022 in Amersfoort.

Gelukkige winnaars waren openbare basisschool De Harlekijn uit Venlo-Blerick voor hun taal- en leesoffensief, en CSG Augustinus uit Groningen voor hun project rond dak- en thuislozen. De Nationale Onderwijsprijs is een scholencompetitie waarin bijzondere projecten in het onderwijs voor het voetlicht komen. Tientallen scholen dingen mee naar de prijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. In provinciale voorronden kiest een jury provinciale winnaars, die doorgaan naar de landelijke finale.

Het percentage laaggeletterden in de gemeente Venlo is 23%. Basisschool De Harlekijn ontving veel lof voor hun veelzijdige aanpak van het lees- en taalonderwijs, waarin zij met taalkisten, taalspellen, een leespaspoort en een boekenmarkt in de aula van de school leerlingen enthousiast maken om te lezen. De samenhang in het geheel is de sleutel tot succes: lezen en taal zijn echt belangrijk op deze school!

In Groningen ging CSG Augustinus een partnerschap aan met de lokale straatkrant, en verdiepten leerlingen zich in de wereld van dak- en thuislozen door hierover te lezen, schrijven, dichten en interviewen. Het werk van de leerlingen werd gepubliceerd in de straatkrant en leerlingen reflecteerden op het totaalpakket in een eindverslag. Ze traden buiten hun eigen bubbel en werden door de school in aanraking gebracht met de echte wereld, een les burgerschap in optima forma.

De winnaars ontvingen naast de eer elk een bronzen olifant en een bedrag van € 7.000,-. De jury bestond dit jaar uit Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid GroenLinks), Dennis van den Broek (projectleider Kijk- en Luistertoetsen Cito), Johan Matze (directeur van de School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland en winnaar Onderwijsprijs Zuid-Holland 2017-2019), Conny Maas (AVS) en Monique Marreveld (Didactief).

Click here to revoke the Cookie consent