Nieuws

Petitie smartphonevrije school

Tekst Masja Lebouille
Gepubliceerd op 15-03-2023 Gewijzigd op 15-03-2023
Leraren zijn een petitie gestart om van de school een telefoonvrije plek te maken.

De mobieltjes definitief de school uit: dat is het doel van een groep leraren, schoolpersoneel, wetenschappers, ouders en leerlingen. Onder leiding van lerarenopleider en geschiedenisdocent Erik Ex zetten ze een petitie uit die ze willen overhandigen aan de Tweede Kamer. Ze constateren dat de mobieltjes het leren en de sociale ontwikkeling van kinderen verstoren en dat ze de school onveiliger maken voor leerlingen en personeel.

Dat roepen ze niet zomaar: verschillende studies laten zien dat een verbod op mobieltjes zorgt voor betere prestaties - lees bijvoorbeeld ‘Smarter phones, dommere leerlingen?’  Er zijn natuurlijk ook voordelen aan zo’n mobiel; je kunt ‘m bijvoorbeeld in je les gebruiken voor een online quiz. Pedagoog en mediadeskundige Daniël Lechner betoogde in Trouw dat we jongeren moeten leren hoe ze met media om moeten gaan, en dat je de smartphone daarvoor nodig hebt in het onderwijs. Ook is hij bang dat een verbod op mobieltjes de digitale kloof vergroot, omdat vooral jongeren uit kansarme milieus gevoelig zijn voor verslavingstechnieken van techbedrijven (als ze dat niet op school leren omzeilen).

Maar voor veel leraren wegen de nadelen een stuk zwaarder: ze zien dat leerlingen op hun scherm blijven kijken, ook als het niet mag, schrijft de Volkskrant. En als de telefoon in een tas bij de deur zit, blijven berichten indirect toch hun aandacht opeisen. Daarbij komt dat veel leerlingen in hun pauzes niet meer in groepjes met elkaar staan te kletsen, maar in hun telefoon duiken.

Online krijgt de petitie steeds meer voet aan de grond. Zo twittert teamleider en leraar Martijn Sijtsma: ‘Ik ben om. Heb lang geprobeerd argumenten te vinden om dit bij de school te houden. Maar: op welke school je ook werkt, vanuit de verantwoordelijkheid voor álle leerlingen is er maar één mogelijkheid. Een verbod.’

Erik Meester twittert op 31 januari dat de explosieve toename van bijziendheid, gesignaleerd door oogartsen, nóg een argument is voor het smartphoneverbod op school. ‘Gewoon kijken naar de leraar en flink oefenen op papier werkt ook nog eens zo goed, dat je na school extra veel kunt buitenspelen (i.p.v. naar bijles moet).’

Onderwijsminister Wiersma gaf in februari al in het AD aan dat hij een verbod op smartphones niet langer uitsluit. Afgelopen november nog stemde hij tegen het voorstel van CDA en PVV om de telefoons te weren, omdat hij dat teveel politieke bemoeienis vond. Maar nu heeft hij naar eigen zeggen signalen gekregen dat leraren veel moeite hebben om zelf een regeling met die mobieltjes te handhaven. Daarom wil hij onder andere in gesprek gaan met scholen. Misschien is deze petitie het laatste zetje dat hij nodig heeft? In Frankrijk zijn mobieltjes op school overigens al verboden.

Verder lezen

1 Smarter phones, dommere leerlingen?
2 Sociale media: voer voor discussie
3 Kort & Goed: Sociale media bieden kansen
4 Afgelopen met telefoons in de klas!

Click here to revoke the Cookie consent