Nieuws

Pesten om homoseksualiteit toegenomen

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 16-01-2015 Gewijzigd op 26-10-2016
Steeds meer leerlingen en leraren worden op school gepest vanwege hun seksuele geaardheid. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2014, die staatssecretaris Dekker gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De meeste leerlingen en docenten voelen zich veilig op school, blijkt uit het onderzoek. In het voortgezet onderwijs voelt 89% van het onderwijspersoneel en 94% van de leerlingen zich veilig, en in het primair onderwijs liggen die percentages nog iets hoger (respectievelijk 94 en 97 procent).

Maar de monitor laat ook zorgelijke resultaten zien. Zo blijkt het aantal incidenten op school rondom homoseksualiteit in de afgelopen jaren te zijn toegenomen. In 2014 waren er op 13% van de scholen incidenten die te maken hadden met het pesten van personeel vanwege seksuele geaardheid; eerder was dat nog tussen de 3 en 7%. Ook homoseksuele leerlingen werden vaker gepest: 19% van de ondervraagde schoolleiders meldde in 2014 incidenten op dit gebied (tegen 9-16% in voorgaande jaren). In het voortgezet onderwijs gaf 23% van de homoseksuele jongens en lesbische meisjes aan maandelijks gepest te worden, tegen 11% van de andere leerlingen.

Ook het wapenbezit op school is toegenomen: in 2010 werd nog maar door 7% van de schoolleiders aangegeven dat er incidenten waren geweest op het gebied van wapenbezit, maar inmiddels is dat percentage opgelopen naar 29%.

Een ander punt van zorg is religieus extremisme. Van de ondervraagde schoolleiders laat 4% weten dat deze vorm van extremisme wel eens voorkomt. Het aantal gevallen is misschien niet groot (gemiddeld 0,1 incident per locatie), maar Dekker vindt wel dat er iets tegen radicalisering op scholen moet worden gedaan. 'Dit thema is natuurlijk heel actueel geworden na de aanslagen in Parijs. Geradicaliseerde jongeren vormen een bedreiging voor de veiligheid op en buiten de school', aldus de staatssecretaris.

Als onderdeel van het kabinetsplan om jihadisme aan te pakken zullen scholen worden ondersteund in het omgaan met radicaliserende jongeren. Daarnaast vindt de staatssecretaris dat er op scholen meer aandacht moet worden besteed aan burgerschap.

Verder lezen? De Veiligheidsmonitor 2014 is hier te downloaden.

Click here to revoke the Cookie consent