Artikelen

Impressies uit New York

Tekst Jelle Kaldewaij
Gepubliceerd op 15-06-2018 Gewijzigd op 15-06-2018
Onderzoek is een internationale aangelegenheid: onderzoeksvragen overschrijden landsgrenzen. Dat geldt ook voor onderzoek naar onderwijs.


Eén van de mogelijkheden om snel kennis te nemen van wat er internationaal speelt in onderwijskundig onderzoek, maar ook om een podium te krijgen voor eigen bevindingen is het jaarlijkse congres van de AERA, de American Educational Research Association, dat dit jaar in New York plaatsvond. De bezoekers moeten wel scherpe keuzes maken: van alle parallelle activiteiten kan maar een fractie worden bezocht.
Impressies van inzichten die daar werden opgedaan treft u aan in deze special, het resultaat van een mooie samenwerking tussen Didactief-journalist Carola Schoor, fotograaf Cynthia van Elk en Rosanne Zwart van het NRO. Opvallend is dat veel thema’s herkenbaar zijn in de Nederlandse context: de rol en interpretatie van PISA-resultaten, een nadere beschouwing van de ‘self determination theory’, het belang van kennis uit onderzoek voor onderwijsvernieuwing, aandacht voor ‘makerspace’ en taal als sociaal fenomeen zijn daar goede voorbeelden van.

Ogenschijnlijk staan thema’s als ‘activisme in onderwijs’ en ‘Hip-Hop-based education’ wat verder van Nederland weg, maar de voorbeelden die hiervan genoemd worden, geven inspiratie om na te denken over de invulling van burgerschapsonderwijs met concrete acties voor de samenleving en de mogelijkheden om een link te leggen tussen stadscultuur en onderwijs in exacte vakken.

Ik wens u veel leesplezier toe.

 

Jelle Kaldewaij,
directeur van het NRO

Verder lezen

1 ‘Effectiviteit zit in kleine details’
2 In gesprek met ...Karen Seashore Louis
3 Onderwijs doordrenken met onderzoekskennis
4 Burgerschap voor kleuters
5 De taalwereld volgens Brian Street
6 Het maak-idee van Theo
7 Met de iPad emotie bespreekbaar maken
8 Thuiscultuur ook belangrijk voor motivatie in de klas
9 Jongeren prikkelen tot activisme
10 'Haal scholieren uit hun eigen kringetje'
11 ‘Hip-hop, dat is vet-science’

Click here to revoke the Cookie consent