Dossier

Duits brengt je verder!

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 23-01-2015 Gewijzigd op 24-10-2016
Duits brengt leerlingen verder! Al is het maar over de grens. Dat blijkt onder meer op het Over Betuwe College in Bemmel, op een steenworp afstand van het grote buurland.

Vmbo-leerlingen kunnen er uitgebreid taalonderwijs krijgen om in de toekomst in Duitsland aan de slag te gaan. En op zogeheten LinQ-scholen kunnen ambitieuze leerlingen zelfs een Goethe-certificaat halen. Lees het allemaal in deze special.

Download de special hier in pdf.

'Je vergroot je kansen met Duits'
De Oosterburen zijn nabij in Bemmel en de kans neemt toe dat leerlingen in de toekomst in een Duitstalige omgeving werken en leren. Daarom biedt het Over Betuwe College zijn vmbo-t leerlingen volgend schooljaar Versterkt Talenonderwijs Duits (vto) aan.

Met meer plezier naar de les
De Haarlemse scholengemeenschap Het Schoter is een van de middelbare scholen die deelnam aan het LinQ-project. Doel: het schoolvak Duits aantrekkelijker maken en het niveau verhogen.

Beweise/Fakten
Cijfers en weetjes over Duits, 3 prikkelende stellingen en tips voor scholen.

Een goede buur...
Het schoolvak Duits verliest aan populariteit. In Amsterdam zijn er scholen waar het helemaal niet meer gegeven wordt. En dat is erg, zegt Ewald Weiss, bestuursvoorzitter van het Calandlyceum in Amsterdam. Want vreemde talen leren vormt je mens-zijn. Hij zet zich daarom actief in voor het vak.


Deze special is gemaakt in opdracht en met een financiële bijdrage van de volgende partijen:

EP-Nuffic, expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs, van primair en voortgezet tot beroepsgericht en hoger onderwijs. 
Alumniportal Deutschland is een een non-profit portal voor mensen die in Duitsland, of aan een Duits instituut buiten Duitsland, hebben gestudeerd of gewerkt.
Het Goethe-Institut is een wereldwijd actieve culturele instelling van de Duitse Bondsrepubliek die de culturele dialoog tussen Nederland en Duitsland bevordert.
De werkgroep Deutsch macht Spaß van de Stichting ter bevordering van de Duitse taal in Nederland, stelt gratis lesmaterialen beschikbaar voor docenten Duits.
Het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) heeft als doel de kennis over Duitsland te vergroten en te verspreiden.
De stichting Nationaal Congres Duits organiseert elke twee jaar in Lunteren een uiterst levendig en druk bezocht tweedaags congres voor docenten Duits van alle schooltypen.
De Vereniging van Leraren in Levende Talen heeft als doel het ontwikkelen van taalonderwijs in alle levende talen te bevorderen en taaldocenten een platform te bieden.

Click here to revoke the Cookie consent