Dossier

Digitale geletterdheid op de schoolagenda

Tekst redactie
Gepubliceerd op 05-09-2024 Gewijzigd op 05-09-2024
Om mee te kunnen doen in de maatschappij, moeten leerlingen anno 2024 ook digitaal vaardig zijn. Het ministerie van OCW heeft opdracht gegeven om kerndoelen digitale geletterdheid te ontwikkelen. Wat houdt digitale geletterdheid precies in en hoe geef je er invulling aan in de klas? In deze special komen experts aan het woord, gaan we op bezoek bij scholen en kun je lezen wat het Expertisepunt Digitale Geletterdheid voor je kan doen.

 

Download de special hier.

 

Digitale geletterdheid in de agenda

20 september: PO - Netwerkdag digitale geletterdheid (SLO)

4 oktober: VO – Masterclass met visiespel (SLO)

11 oktober: VO – Netwerkdag digitale geletterdheid (SLO)

8 t/m 15 november: PO/VO - Week van de mediawijsheid (Netwerk Mediawijsheid)

15 november: PO – Masterclass met visiespel (SLO)

 

Beproeving conceptkerndoelen

Op verschillende data in het najaar van 2024 kan je meepraten over de conceptkerndoelen digitale geletterdheid in de onderwijspraktijk. Lees meer en meld je school aan.

 

Zelf aan de slag

Wil je meer lezen over hoe je aan de slag kunt met digitale geletterdheid in het onderwijs? Ga dan naar de interventiekaart basisvaardigheden. De interventiekaart biedt kennis, handreikingen en inspiratie om evidence-informed te werken aan het verbeteren van de basisvaardigheden. De kaart is bedoeld voor schoolleiders en leraren in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

 

Digitale geletterdheid

Om mee te kunnen doen in de maatschappij, moeten leerlingen anno 2024 ook digitaal vaardig zijn. Het ministerie van OCW heeft opdracht gegeven om kerndoelen digitale geletterdheid te ontwikkelen. Wat houdt digitale geletterdheid precies in en hoe geef je er invulling aan in de klas? Experts en leraren vertellen.

4 Expertisepunt helpt scholen op weg

Het Expertisepunt digitale geletterdheid ondersteunt scholen bij het integreren van digitale geletterdheid in het curriculum. Waar staat het Expertisepunt nu en wat zijn de plannen voor de toekomst?

8 Op stap met de Beebot

‘Digitale geletterdheid is de toekomst. Daar moet je iets mee, liefst zo vroeg mogelijk,’ vindt leraar Jacqueline de Jong. Op basisschool De Schakel leert ze haar kleuters programmeren met Beebots. Leuk, leerzaam en goed te integreren met taal en rekenen.

10 Doelbewuste inzet van ICT

Hoe geef je goed les met inzet van ICT? Drie deskundigen op het gebied van digitale didactiek delen hun kennis en geven praktische tips. Zoals: start bij de vraag “Wat wil ik bereiken met deze les?” En begin klein.

En verder: 6 Heldere kerndoelen | 12 Een kijkje bij RGO Middelharnis | 14 Vier leraren vertellen | 15 Wat zegt de inspectie? | 16 Digitale geletterdheid in lerarenopleidingen | 18 D to go

 

Click here to revoke the Cookie consent