Recensies

D to go december 2023

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 07-12-2023 Gewijzigd op 06-12-2023
Beeld Shutterstock
Deze maand in D to go: gratis films, vrouwen in tech, nee zeggen tegen discriminatie en meer.

Innoveren met ICT

Hoe kan digitalisering onderwijskwaliteit verbeteren? Dit onderzochten universiteiten, hogescholen en SURF in het Versnellingsplan. Het resultaat: ruim vijftig wetenschappelijk onderbouwde innovaties. Neem de Fishbowl, een werkvorm voor online onderwijs waarbij een kleine groep een opdracht doet, terwijl een grotere groep over die uitvoering nadenkt, overlegt en er zo van leert. Door de voorbeelduitwerkingen zet je de innovaties makkelijk zelf in.

Po-mbo. Bekijk de innovaties.

 


Zeg nee

Racisme, discriminatie, slavernij – waarom behandelen we elkaar niet gewoon met respect? Als leraar kun jij verschil maken, door ál je leerlingen bewust te maken van deze problemen en hoe ze ermee om kunnen gaan. De gratis kwartetspellen van 4XNEE, die ook online te spelen zijn, helpen daarbij. Elke set vertelt een verhaal, zoals dat van Samir die eerst wordt afgewimpeld voor een stageplek, maar door zich voor te doen als Sam wel langs mag komen. Het bijbehorende gratis lespakket maakt 4XNEE extra geschikt voor de burgerschapsles.

Po bovenbouw-vo onderbouw, gratis verkrijgbaar via 4xnee.nl.


 

Fijne motoriek

Handschriftonderwijs zorgt ervoor dat leerlingen taal beter leren, blijkt uit onderzoek. Basisscholen kunnen hiervoor nu ook terecht bij de Schrijfladder, dat een handschriftmethode aanbiedt naast lespakketten fijne motoriek en voorbereidend schrijven. Bij de Schrijfladder is schrijven niet alleen stilzitten: naast oefenen met arm-, pols-, hand- en vingerbewegingen doen leerlingen actieve spelletjes om geconcentreerd te blijven. Met ruim 800 aanvullende instructiefilmpjes om creatief te oefenen.

Po onderbouw. Bezoek voor meer informatie deschrijfladder.nl.


 

Lekker lezen

Met de LEES-app van de bibliotheek kunnen je leerlingen meer dan 100 e-books en luisterboeken gratis lezen en beluisteren. Kiezen is makkelijk doordat de selectie op genre is geordend en je de boekcovers al op de overzichtspagina ziet. Leerlingen hoeven niet naar de bibliotheek of lid te zijn; ze kunnen zich aanmelden met een e-mailadres. Laagdrempelig dus, en zo gebruiken ze hun telefoon misschien ook eens om te lezen.

Vo. Tot september 2024. Lees meer over de LEES-app.


 

Vrouwen in techniek

VHTO kaart met de podcast Beeldenbreken in tech terecht het lage aandeel vrouwen in de technologische sector aan. Want als dit 16% is, dan missen we met z’n allen toch een schat aan talent? Interviewer Rian van Heur spreekt met onder andere onderwijspsycholoog Jacquelynne Eccles over hoe je verwachtingen je gedrag beïnvloeden, en met onderwijswetenschapper Rebecca Lazarides over hoe je lessen plezier op kunnen leveren. Want daar zit de crux: hoe zorg je ervoor dat jonge vrouwen een positiever beeld van tech krijgen en er hun toekomst in zien?

Po-mbo. Luister gratis via Springcast.

 

Eye Film Player

Met de Eye Film Player heb je toegang tot de Eye-collectie voor klassikaal, educatief gebruik. Naast gratis films stelt Eye ook haar huurcollectie gratis ter beschikking voor leraren. Dat zijn niet alleen véél films, je kan ze ook ordenen op gesproken taal, ondertiteling en genre. Kijk bijvoorbeeld gratis de film Onderhuids van Emma Branderhorst uit 2019 over groepsdruk. Meld je aan met een mailadres van school en laat het autoriseren door Eye.

Po-vo. Kijk gratis op player.eyefilm.nl/nl/in-de-klas.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, december 2023. 

Verder lezen

1 Help álle mbo-studenten aan goede stage
2 Alledaags racisme
3 Digitalisering en Bildung
4 Slim schrijven: met de hand

Click here to revoke the Cookie consent