Weg met schaakbordbloesjes

Tekst Frank Jongbloed
Gepubliceerd op 01-01-2021
Frank Jongbloed - Januari. Het nieuwe jaar is begonnen. Tenzij u zo iemand bent als ik, die het voorbijgaan van de tijd liever meet in schooljaren dan in kalenderjaren. In pré-zomervakantie en post-zomervakantie. Ik heb namelijk sterker het gevoel opnieuw te beginnen ergens rond augustus/september, dan als ik op 1 januari door de kruitdampen van het vorige jaar mijn bed uithoest.

Afijn. Maakt ook niet uit. Laten we het over goede voornemens hebben. Of laat ik het iets arroganter stellen; laat mij het over uw goede voornemens hebben. Your pen and paper, Watson! Quick! Not a moment to lose! (En als u niet weet waar dat citaat vandaan kwam, dan is het oppakken van een boek wellicht een goede, eerste voornemen.)
Voornemen nummer één is duidelijk. Dit jaar laten we de chocoladereepjes en boerencakes onaangetast in de lerarenkamer liggen. Misschien kunnen we er de schoonmaakploeg blij mee maken of anders een kind dat de knietjes heeft opengehaald aan het schoolplein. In het gunstigste geval stapelen we de traktaties op in de vensterbank van de school en leidden de ouders daaruit af dat een versnapering van onder de twee euro per leerkrachtenteam niet de gedroomde smulpartij van de juffen en meesters is. Zeevruchtenbonbons gaan ook dit jaar weer zonder pardon in de prullenbak, maar dat gebeurde waarschijnlijk al, want welke lesdwaas zit die smakeloze boterhompen nu naar binnen te nassen tijdens het speelkwartier? Aanvankelijk lijkt dit alles een grove verspilling, maar geloof mij; uw kont heeft er baat bij.

Het tweede voornemen betreft uw kleding. Niet langer stevige gezondheidsschoenen die eruitzien alsof de doos er nog omheen zit. Geen schaakbordbloesjes, geen Tibetaanse poncho's. Juffen met tekenfilmfiguurtruien worden zonder pardon uitgeleverd aan de gruwelijke en griezelige grillen van de onderwijsinspectie. En mijn hemel, een einde aan de bril waardoor u dagelijks ten tonele verschijnt alsof iemand u een felgekleurde geodriehoek in het gezicht heeft gedrukt. Hoekige designerbrillen zijn niet mooi. Ze zijn gevaarlijk en menig leerling heeft er dankzij uw onoplettende hoofdbewegingen een oog aan verloren.Dan nu uw manier van lesgeven. Laten we eerst kijken naar wat de buitenwereld daarover te melden heeft. U differentieert niet genoeg. U heeft te veel vakantie. U doet niet genoeg aan opvoeding en besteedt te weinig aandacht aan voeding, sport, rekenen, taal, topografie, spelling, begrijpend lezen, technisch lezen, lezen in het algemeen, kunstzinnige vorming, burgerschap, financiële planning, seksuele voorlichting en ICT. Maar lees goed wat ik u nu te melden heb, zo aan het begin van het nieuwe kalenderjaar. Met de stenen van kritiek die we wekelijks naar ons toegeworpen krijgen, bouwen wij verder aan de toekomst van onze leerlingen. Want we doen het goed. We mogen trots zijn op ons werk. We zijn vakmensen. Vakmensen met lelijke brillen en te dikke reten. Maar... vakmensen. En zo, beste lezer, is het maar net. Einde les.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent