Wat je leraren nooit hoort zeggen

Tekst Frank Jongbloed
Gepubliceerd op 01-01-2021
Frank Jongbloed - 1. 'Ik hoop dat je op de gang hebt nagedacht over je gedrag, jongedame. Sterker nog, ik hoop dat je even heel grondig hebt nagedacht over je gedrag. Het gebeurt niet vaak dat de juf vergeet dat ze je op de gang heeft gezet en na een half uur pas doorheeft dat er een leeg stoeltje in de klas staat, dus ik hoop dat je deze tijd goed hebt benut.'

2. 'Beste ouders, tijdens deze informatieavond leggen we u uit waarom onze school zich vanaf deze week een Gezonde School mag noemen. Aan het einde van de presentatie zal het u ook duidelijk zijn waarom juf Daisy sinds maandag niet langer bij ons werkzaam is. Het is lastig om jezelf te profileren als Gezonde school als een van de leerkrachten er drie kwartier over doet om de trap naar de eerste verdieping te beklimmen alsof er een zuurstofflesloze poging gedaan wordt naar de top van Mount Everest.'

3. 'Uw zoon beheerst het klokkijken nog onvoldoende, mevrouw. Ik snap nu van wie hij dat heeft want het is al een kwartier geleden dat ik dit tienminutengesprek geprobeerd heb af te ronden. We hebben u met opzet niet aan het einde van de avond gepland uit angst dat we hier mogen overnachten. Dus nu even het mondje dicht en het koffiekopje graag op het aanrecht. De volgende staat al een poosje te wachten.'

4. 'Je snapt som 3 niet? Breng je boek even zodat ik kan zien waar som 3 over gaat. Aha. Ja. Op die manier. Weet je wat jij lekker mag doen? Deze som overslaan. Je hebt al zo hard gewerkt deze ochtend, heb jij even een fijn mazzeltje. Daarnaast zit ik me stuk te staren op som 3 en heb ik zelf geen flauw idee wat de schrijvers van het rekenboek in vredesnaam met die krankzinnige som bedoelen. Maar dat zeg ik liever niet hardop, want meester wil niet tegenover zijn leerlingen overkomen als een halfgare kastanje die de lerarenopleiding op zijn tandvlees lijkt te hebben gehaald.'

5. 'Wat leuk om jou weer eens te zien op deze onderwijsdag! De dingen die wij vroeger op school hebben meegemaakt samen, ik kan echt blij worden om jou hier voor me te zien. Ook omdat ik me dan trots voel dat ik de verjaardagtraktaties op school dus wel laat voor wat ze zijn. Weet je nog bij welke cupcake jij de moed hebt opgegeven of is dat al te lang terug? En wat zit je haar leuk!'

6. 'Wat zegt u? Krijgt uw zoon nauwelijks Engels van meester Henk? Misschien moet u daar maar niet te rouwig om zijn. Daarom hebben we een nieuwe digitale methode. Heeft u meester Henk weleens Engels horen praten? Met de vlekken in de nek en alsof hij een oud stokbrood aan het wegknagen is. Die weet over de grens nauwelijks een kroket te bestellen, laat staan dat hij in het Engels uw kroost de 21e eeuw in converseert.'

Dit artikel is verschenen in Didactief, december 2015.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent