Stagetips

Tekst Frank Jongbloed
Gepubliceerd op 01-01-2021
Frank Jongbloed - Eigenlijk moet de kop boven deze column luiden: Dingen Die Je Als Pabo-Stagiair(e) Nooit Moet Doen. Maar dat bekt iets minder lekker. Nou, komt-ie dan.  

1. Het schoolteam verblijden met een onderzoek naar effectief leesonderwijs. Nou ja, het mag wel, als het echt niet anders kan. Als je droogstaat voor studiepunten en dit de enige kans is om je studie niet af te breken met een grove lening en een gebroken droom. Dan staan we het toe. Als jij je nog even wilt inlezen voor je aan je onderzoek begint: er liggen onderzoeken naar effectief leesonderwijs in het magazijn. Een stuk of vierentwintig. Van je voorgangers.

2. De kledingkeuze van je stagebegeleider overnemen in een poging mee te kleuren met de schoolcultuur. Negen van de tien keer kom je er niet zo charmant van af. Voor je het weet loop jij ook over het schoolplein met een sleutelhanger vol tekenfilmfiguurtjes, een felgroene geodriehoekbril en een ‘cultureel wollen vest’ dat ze in Tibet uit schaamte nog niet eens willen gebruiken om er een uitslaande brand mee te doven. En wat de mannelijke stagiairs betreft: kijk maar eens wat er gebeurt met een leesbril aan een ketting en een paar beige gezondheidsschoenen. Je doet een hbo-studie tussen de vrouwen: je klasgenoten willen een stoere vent, niet iemand die eruitziet alsof hij boekenleggers op de antiekmarkt verkoopt.

3. Je inhoudelijk mengen in een conflict tussen leerkrachten. Nee, serieus. Niet doen. Houd je mond en neem een slok thee. Laat maar aan je collega’s of leidinggevende over. Doe je het wel, dan worden de pijlen op jou gericht. Sta je de rest van je stage te kopiëren voor het team of word je verantwoordelijk voor het dagelijks bevestigen van het zandbaknet. En niemand wil het zandbaknet bevestigen.

4. Direct na juf Yvonne naar de wc gaan. Tenzij je een paar stagedagen wilt missen vanwege misselijkheid. Hoewel, misschien is het een onvermijdelijke hindernis op de weg naar het leraarschap. We hebben allemaal de fout (het ‘leerpunt’) gemaakt om vroeg in onze loopbaan direct na juf Yvonne naar de wc te gaan. Ook ik. Twee verzuimdagen en een levenslange afkeer van gadogado.

5. Ter afsluiting van je stage één doosje chocola geven aan je twee stagebegeleiders. Die shit trekken we niet. Deze goedbedoelde gestes hebben jarenlange vetes tussen duopartners veroorzaakt. Ik bedoel, als je echt een rotstage hebt gehad, moet je dit juist wel doen. Vooral bij traktatiegretige juffen. Dat wordt ruzie. Gedifferentieerd sneren. Ter info: juffen houden zogenaamd niet van chocola en fronsen afkeurend naar dit soort doosjes. Aan het einde van de week zijn deze doosjes echter altijd leeg en de juf past iets minder goed in de ergonomische bureaustoel. Doe de wiskunde. Koop twee doosjes.

6. Je iets aantrekken van deze column. Het is allemaal onzin. (Bijna allemaal.) Succes.

Frank Jongbloed is leraar en schoolleider in het basisonderwijs. 

Deze column verscheen in Didactief, maart 2017.

Een ogenblik geduld...

Frank Jongbloed

Frank Jongbloed is leerkracht en schoolleider in het primair onderwijs.

Click here to revoke the Cookie consent