Brief aan de juf

Tekst Frank Jongbloed
Gepubliceerd op 01-01-2021
Frank Jongbloed - Lieve juf, het is inmiddels eind december en we hebben bijna kerstvakantie. U vroeg de kinderen in de klas om een brief te schrijven met onze wensen voor het nieuwe jaar. We moeten opschrijven wat we volgend jaar anders willen doen en waarmee we vooral willen doorgaan.

Dat doet u de laatste tijd vaak, vertellen wat goed gaat en wat beter kan. Dat is geen kritiek, juf! Ik schrijf deze brief graag voor u, al doet het me ook een beetje denken aan het verlanglijstje dat we vorige maand schreven, voordat we Sinterklaaslootjes gingen trekken. Dat ging niet over verbeterpunten, maar over gelpennen, etuis en andere voorwerpen (die niet méér mochten kosten dan vijf euro).

Lars zette 'adhd' op zijn verlanglijstje

Weet u nog dat Lars ‘adhd’ op zijn verlanglijstje had gezet, omdat hij ook een mooie hoofdtelefoon wilde net als Ruben? Maar die is duurder dan vijf euro en hij grapte dat je hem zo ook kon krijgen. Daar moesten we om lachen, hè? Nou ja, Ruben niet zo. Maar dat kwam, doordat hij sinds twee maanden van zijn moeder een pilletje moet slikken. Laat hem een voorbeeld nemen aan Niels en Thijs, die mogen van hun ouders niet eens meedoen aan het lootjes trekken! Die lachten gewoon mee met de klas, ook al hadden ze er niets mee te maken. Maar dat heeft u goed uitgelegd, hoe dat zit met Jehova’s getuigen (al moet ik eerlijk zeggen dat ik het een beetje ingewikkeld vind, en u zag eruit alsof u dat ook vindt, juf, haha).

Sowieso wil ik volgend jaar iets aardiger doen tegen mijn broertje. Tenslotte zit Rick volgend jaar net als ik in de brugklas. Papa en mama hebben uitgelegd waarom hij groep 8 mag overslaan. Ze hebben een stukje voorgelezen uit de brief van school. Niet veel ofzo, want dat wilden ze niet. Rick mocht ook niet alles lezen. Hoe dan ook, ik kan maar beter aardiger tegen hem zijn, want volgend jaar kom ik hem vaak tegen in de schoolgangen.

Juf, sorry nog dat mijn vader een beetje boos deed bij het kerstdiner op school. Hij had de nieuwsbrief niet gelezen en wist niet dat sommige kinderen geen ham mogen. De vader van Mehmet was heel aardig en daardoor werd mijn vader weer rustig, maar ik schaamde me wel! Opeens weet ik het, juf! Wat ik wil voor het nieuwe jaar. Ik wil meer rust voor u. Laatst was de moeder van Naomi bij ons thuis en ze zei tegen mama dat u er zo moe uitziet. Dat de klas te groot is en de kinderen te verschillend zijn. Dus. Mijn wens voor het nieuwe jaar is meer rust voor u. En dat u zich minder druk maakt over ons. En onze ouders. Dat komt wel goed, oké? Groetjes, Fleur.

 

Frank Jongbloed is voltijd leerkracht in het primair onderwijs

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent