Onderzoek

Videogames zetten aan tot reflectie

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 15-05-2015 Gewijzigd op 28-07-2016
Gamers denken wel degelijk na over de wereld om hen heen. Het spelen van computerspellen zet ze aan tot nadenken over de samenleving en omgeving waarin ze leven. Dat concludeert de Groningse cultuurwetenschapper Jef Folkerts in zijn proefschrift.

Veel mensen denken bij fanatieke gamers aan mensen die helemaal opgaan in hun eigen wereld en zich afsluiten voor wat zich verder om hen heen afspeelt. Dat beeld is niet terecht, zegt Folkerts op basis van zijn onderzoek. Door middel van een online enquête ondervroeg hij ruim tweehonderd gamers over hun ervaring met verschillende spellen, zoals Bioshock en Heavy Rain. Hij was benieuwd of het de gamers vooral om de esthetische ervaring van het spel gaat, of dat de games hen ook aanzetten tot verbeelding en reflectie.

Dat laatste bleek bij veel gamers het geval te zijn: meer dan driekwart van de respondenten gaf aan dat computerspellen hen weleens aanzetten tot reflectie op de wereld om hen heen. Bij veel van de gamers waren het vooral de verhaalaspecten van de spellen, die hen deden nadenken over cultuur, politiek en gebeurtenissen in de echte wereld. Gamers zijn dus helemaal niet zo oppervlakkig als veel mensen denken, concludeert Folkerts: het spelen van een computerspel is voor hen meer dan alleen een amusementservaring.

Opvallend was dat juist bloedige en gewelddadige games het meest blijken aan te zetten tot reflectie. 'Dit onderzoek zou gamedesigners er wellicht toe kunnen aanzetten daar rekening meet te houden', aldus de onderzoeker.

Het proefschrift van Jef Folkerts is hier te downloaden. 

15 mei 2015