Onderzoek

Scholieren maken grootste mozaïek

Gepubliceerd op 09-10-2005 Gewijzigd op 11-10-2018
Praktijknieuws - Leerlingen van de Groen van Prinstererschool in De Bilt onthulden in september hun mozaïek ‘De Schepping’. Met 35 meter lang en twee meter hoog is dit kunstwerk – naar eigen zeggen – het grootste door basisschoolkinderen gemaakte mozaïek.

Het kunstwerk verbeeldt ruim honderdvijftig tekeningen van dieren, water, bomen, planten, bergen, lucht en hemellichamen. 'We zochten een manier om het 75-jarig bestaan van de school te vieren. En het onderwerp, de schepping, past goed binnen onze christelijke identiteit', licht directeur Martin van Veelen het project toe.

Najaar 2004 werd het plan in alle groepen tijdens de tekenles geïntroduceerd. 'Een kunstenaar had een basisontwerp gemaakt, de kinderen werden vervolgens uitgenodigd om daarvoor allemaal een dier of een bloem te tekenen. Het resultaat was 260 tekeningen. Ruim de helft hiervan hebben we uitvergroot en opgenomen in het ontwerp.'

Een fabriek in Duitsland bleek voor een vriendelijke prijs de juiste winterharde tegeltjes te kunnen leveren. De aankoop werd medegefinancierd met subsidie van het ministerie van OCW, ter stimulering van kunst en cultuur in het basisonderwijs. Daarnaast hebben diverse bedrijven het project gesponsord door materialen en mankracht te leveren. Vervolgens waren leerlingen, ouders, leerkrachten, oud-leerlingen en zelfs grootouders drie maanden lang bezig met steentjes, tegeltjes, tangen, hamers en lijm. Dit gebeurde tijdens de teken- en handvaardigheuidlessen en op dinsdagavonden. 

'Opvallend was het enorme enthousiasme en plezier waarmee iedereen aan het werk ging. Het werkte bijna verslavend', blikt Van Veelen terug. In de laatste week van de zomervakantie zijn de panelen op de muur van het schoolplein bevestigd. Het kunstwerk omvat nu de gehele achterzijde van het schoolplein.

Dit artikel verscheen in de rubriek Praktijknieuws in Didaktief, november 2005.

Click here to revoke the Cookie consent