Onderzoek

Nederlands hoger onderwijs staat wereldwijd op 7

Tekst Barneveld
Gepubliceerd op 15-05-2014 Gewijzigd op 24-10-2016
Nederland staat op plaats 7 in de Universitas 21 Ranking 2014, een internationale ranglijst voor hoger onderwijs. In de ranking worden universiteiten niet individueel beoordeeld, maar wordt het systeem voor hoger onderwijs per land bekeken.

Het onderzoek beoordeelt vijftig landen op basis van criteria in vier categorieën: middelen (investeringen door overheid en private sector), omgeving (o.a. overheidsbeleid, diversiteit en deelnamemogelijkheden), connectiviteit (internationale samenwerking en netwerken) en output (afgestudeerden, onderzoek en de impact daarvan).

Vooral binnen de categorie omgeving scoorde Nederland goed: een eerste plaats. Op de overige categorieën behaalde ons hoger onderwijs de plaatsen 9 (output), 9 (connectiviteit) en 10 (middelen). Dat alles zorgde, net als vorig jaar, voor een zevende plaats op de uiteindelijke ranglijst. Onder andere de Verenigde Staten (1), Zweden (2) en Canada (3) hebben volgens de ranking betere systemen voor hoger onderwijs dan Nederland.

Universitas 21 is een internationaal netwerk van toonaangevende onderzoeksuniversiteiten uit 15 landen. Het netwerk is opgericht om samenwerkingsverbanden te creëren.

Tekst Jessie van den Broek

15 mei 2014

Click here to revoke the Cookie consent