Nieuws

Examenleed: gestolen postzakken en oud papier

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 06-06-2019 Gewijzigd op 06-06-2019
Diverse leerlingen moeten buiten hun schuld een examen overdoen. Een overzichtje van wat er zoal mis ging deze examenperiode.

Te behulpzame leraar: 17 leerlingen
Vrijwel jaarlijks gebeurt het wel ergens: een leraar die leerlingen te graag wil helpen bij de examens. Dit jaar gebeurde dat op vmbo-school Aloysius De Roosten in Eindhoven waar een lerares Duits haar vmbo-leerlingen wees op fouten en hen de goede antwoorden souffleerde. De docente is op staande voet ontslagen en de Onderwijsinspectie heeft het examen op woensdag 15 mei ongeldig verklaard. De zeventien leerlingen moeten hun examen Duits overmaken; het geldt wel als hun eerste kans.

Oud papier: 4 leerlingen
Lekker snel klaar, dachten vier havo-leerlingen van het Drachter Lyceum. Ze verlieten ruim voor tijd de examenzaal, maar helaas kwamen hun examens kunstgeschiedenis op een verkeerde stapel terecht en belandden ze bij het oud-papier. Op zondag 26 mei ontdekte de lerares dat er enkele examens ontbraken. Toen ze de volgende dag op school ging zoeken, bleven de papieren onvindbaar. Net die maandag was het oud papier opgehaald. Ook deze vier leerlingen moeten het examen opnieuw maken.

Diefstal uit auto: 18 leerlingen
En dan is er nog een lerares Frans van het Thomas a Kempis College in Arnhem. Op maandag 20 mei reed ze met de nagekeken examens naar school. Onderweg wilde ze nog snel even een boodschap doen, de tas met examens achterlatend in haar auto. Bij terugkomst bleek die gestolen. De inspectie heeft deze examens – wel nagekeken, maar onvindbaar voor tweede corrector – ongeldig verklaard en de achttien leerlingen moeten opnieuw aan de bak.

Gestolen postzak 1: 36 leerlingen
Niet altijd ligt de fout bij de school. Zo werd op 4 juni onderweg van eerste naar tweede corrector een postzak van PostNL met aangetekende stukken gestolen. Daaronder 59 vwo-examens wiskunde en geschiedenis van het Rythovius College in Eersel. In totaal 36 leerlingen zijn hiermee gedupeerd. In dezelfde postzak zaten zestig havo-examens Engels van het Stella Maris. Omdat deze al door de tweede correctie waren gegaan, blijven deze examens wel geldig.

Gestolen postzak 2: 21 leerlingen
Het stelen van postzakken blijkt populair, want een dag later, 5 juni, meldt PostNL dat er weer eentje ontvreemd is, en wederom met examens van leerlingen. Dit keer in Den Haag en betreft het 21 staatsexamens van het vmbo.

Verloren envelop: 38 leerlingen
Nog een bedrijfsongeval bij PostNL. Dit keer geen diefstal, maar ‘gewoon’ een verloren aangetekende envelop, met daarin examens biologie en Duits van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis. Hier moeten 38 leerlingen de examens opnieuw maken.

Kopieën maken
In totaal  vervoert PostNL zo’n 75.000 aangetekende poststukken met examens van eerste naar tweede corrector. Een eenvoudige back-up zou het maken van kopieën zijn. Veel leraren doen dat ook – ook handig voor het overleg met de tweede corrector, zoals diverse leraren via Twitter zeiden – maar het is geen onderdeel van het standaard protocol voor de examens. Misschien toch een ideetje?

Click here to revoke the Cookie consent